El càmera de Tele5 José Couso va morir l'abril del 2003 a Bagdad per l'atac d'un tanc nord-americà al seu hotel
Madrid

L'Estat ha d'indemnitzar la dona de José Couso per no haver exigit responsabilitats als EUA

El periodista va morir el 2003 a l'Iraq pels trets d'un tanc dels EUA, la família ja ha esgotat la justícia espanyola i ha reclamat a l'europea que es jutgi els responsables

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha condemnat l'Estat a indemnitzar la dona i els fills de José Couso, el càmera de Tele5 mort el 2003 a Bagdad quan cobria la invasió de l'Iraq.

Couso va morir a l'hotel Palestina, convertit en centre de premsa i on s'allotjaven la majoria de periodistes, a causa dels trets que un tanc dels EUA va disparar contra l'edifici.

La condemna és perquè l'Estat no va defensar els drets de la família de Couso quan va exigir que es portés a judici els responsables de la seva mort.

L'hotel Palestina de Bagdad, on va morir José Couso (Wikipedia)

L'Estat no va activar la diplomàcia per defensar-los

Segons la sentència, redactada pel jutge Ignacio De la Cueva, l'estat espanyol hauria pogut "desenvolupar activitat diplomàtica en favor dels perjudicats", però no ho va fer:

"No consta la realització de cap mena de gestió per aconseguir, no ja el reconeixement que l'atac era il·lícit, sinó la reparació de les seves conseqüències patrimonials d'una manera raonable."

En aquest sentit, el jutge diu que "es van limitar" a donar per bones les explicacions dels EUA, que van dir que l'atac estava justificat i que la mort va ser "un lamentable accident".

15 anys de retard

Aquesta sentència és la resposta al recurs contenciós administratiu que la família de Couso va posar fa 15 anys.

El recurs va quedar congelat mentre es resolia el procediment penal que exigia que Espanya es declarés competent per jutjar els militars nord-americans responsables de la mort.

La via penal, tancada a Espanya

El Tribunal Suprem va tancar la via penal el 2016, després que es modifiqués la llei per retallar l'abast de la jurisdicció universal que hauria fet possible aquest judici.

La indemnització que ha fixat l'Audiència Nacional és de 100.000 euros per a la vídua i 41.000 euros per a cadascun dels dos fills, quan en van reclamar més de 300.000.


"No pararem"

Després de saber-se la sentència, un germà de Couso, David, ha dit a Twitter que no els interessen els diners, i que "no pararan" fins a aconseguir un judici penal:


Cap a la justícia europea

En aquest sentit, el Tribunal Constitucional va desestimar l'últim recurs al juny, i la família ja n'ha presentat un altre al Tribunal Europeu de Drets Humans.

La seva intenció és "buscar suport" per "la pèrdua de protecció" deguda a les modificacions legals que els han deixat "incapacitats per buscar justícia per l'assassinat de José Couso".

Anar al contingut