Menors estrangers no acompanyats
Menors estrangers no acompanyats
Barcelona

L'Estat destina 2 dels 38 milions dels MENA a Catalunya i 25,5 a Andalusia

El País Basc també rebrà uns 2 milions per ajudar en la gestió dels menors estrangers no acompanyats i a la Comunitat de Madrid i La Rioja no se'ls destina cap quantitat

RedaccióActualitzat

Catalunya rebrà poc més de 2 milions d'euros, lluny dels 25,5 milions destinats a Andalusia que repartirà el govern espanyol per ajudar en la gestió dels menors estrangers no acompanyats que arriben del continent africà.

Aquests diners surten d'una bossa de 38 milions d'euros que el consell de ministres acaba de distribuir i ha fet públic en un comunicat.

El criteri que fa servir el govern espanyol es basa en les dades policials de registre, un fet que afavoreix Andalusia, que és per on majoritàriament entren els menors, encara que no s'hi quedin.

El repartiment

El repartiment s'ha dut a terme en funció de l'increment del nombre de menors estrangers no acompanyats (MENA),  registrat des del 31 de desembre del 2017 fins al 30 de setembre del 2018. Així mateix, s'ha tingut en compte la solidaritat d'aquelles comunitats que s'han ofert a acollir alguns d'aquests menors. En total, a Espanya hi ha més d'11.000 menors estrangers sols.

En concret, Andalusia ha registrat l'augment més gran perquè el 2018 han arribat 3.412 menors estrangers sols a aquesta comunitat. El País Basc, que també rebrà uns 2 milions, ha registrat un increment de 275 i Catalunya, de 269.

Per la seva banda, la Comunitat de Madrid i La Rioja no rebran cap quantitat de diners, segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, perquè no els consta que s'hagi produït cap increment en el nombre de MENA en aquestes comunitats el 2018.

La ministra portaveu, Isabel Celaá, explicava la decisió:

"Es repartiran en funció del nombre de menors no acompanyats que cada administració autonòmica hagi assumit durant l'any 2018. Quedaran uns dos milions més per cobrir despeses derivades de l'atenció en aquelles comunitats que pateixin un increment estacional o alguna qüestió extraordinària".

Des del govern, el conseller d'Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, es queixava del repartiment, que considera injust perquè no té en compte el nombre real de menors que acullen territoris com Catalunya:

"La millor maner d'abordar-ho i el criteri més just és el nombre d'infants i adolescents que tractem dintre del sistema. És com s'hauria d'haver fet des de bon inici. Catalunya com a territori és un dels territoris que més pressió té entorn d'aquesta realitat i rep un finançament molt minso suplementari".

 

Anar al contingut