Un home du màquines per votar en un pati d'escola a Queens, a Nova York. (Foto: Reuters)
Un home du màquines per votar en un pati d'escola a Queens, a Nova York. (Foto: Reuters)
Nova York

L'estat de Nova York flexibilitza el vot per als afectats pel "Sandy"

Els ciutadans que s'han hagut de desplaçar de casa seva per culpa del devastador huracà podran votar a qualsevol col·legi electoral, segons ha anunciat el governador, Andrew Cuomo. A Nova Jersey se'ls permetrà emetre el vot per fax o per correu electrònic.

RedaccióActualitzat
El dia de les eleccions agafa l'estat de Nova York encara en ple esforç per recuperar la normalitat vuit dies després del pas del "Sandy". Però les autoritats no volen que el devastador huracà impedeixi a ningú exercir el dret de vot. "Volem que tothom voti. Pel fet que siguis un desplaçat no has de veure't privat dels teus drets", ha afirmat el governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo.

A la ciutat de Nova York hi ha una seixantena de col·legis electorals que no estaran a punt aquest 6 de novembre i no podran obrir perquè s'estan fent servir com a albergs per als damnificats pel "Sandy" o bé per emmagatzemar-hi ajuda per distribuir. Per això, el governador Cuomo ha anunciat que els ciutadans que s'han hagut de desplaçar de casa seva per culpa del devastador huracà podran votar a qualsevol col·legi electoral.

Més de 100.000 persones continuen sense electricitat ni calefacció a la ciutat dels gratacels, mentre els termòmetres ja marquen els zero graus. Per a la majoria dels afectats, ara, la principal preocupació és aconseguir productes de primera necessitat.

Mentrestant, els funcionaris electorals afronten un desafiament sense precedents. A Rockaways, al barri novaiorquès de Queens, una de les mesures que han engegat improvisadament és instal·lar màquines de votació als patis de les escoles danyades o inundades per l'huracà per mantenir els punts de votació.

Obama comptava guanyar àmpliament a l'estat de Nova York, un dels feus demòcrates, però, tot i la gestió seriosa que va fer de l'huracà el candidat a la reelecció, el descontentament per la lenta recuperació en zones com Staten Island se li podria girar en contra. Les dificultats per emetre el vot serien l'altra causa que amenaçaria de fer perdre vots al president.

Designats com a votants a l'estranger


Una situació semblant passaria a Nova Jersey i a Connecticut, els altres dos estats més afectats pel "Sandy". L'huracà ha deixat al descobert les fissures del confús sistema electoral que decideix la presidència. Allà, però, s'ha optat per una altra solució. A Nova Jersey, els afectats pel "Sandy" han estat designats com a votants a l'estranger, cosa que els permetrà emetre el vot per fax o correu electrònic.
Anar al contingut