Pedro Sánchez, aquest dissabte durant la seva visita al Vaticà

El govern espanyol aprova avui l'estat d'alarma en un Consell de Ministres extraordinari

El govern de Pedro Sánchez ha rebut una allau de peticions de les comunitats autònomes, que reclamen cobertura legal per lluitar contra la Covid
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

És qüestió d'hores. El govern espanyol es prepara per declarar l'estat d'alarma en un Consell de Ministres extraordinari aquest diumenge, després de l'allau de peticions que ha rebut de diverses comunitats autònomes.

La Moncloa ha convocat l'executiu formalment a les 10 del matí. És una reunió extraordinària i d'urgència, en la primera data possible en l'agenda del president. S'havia especulat que el Consell de Ministres podria ser fins i tot aquest dissabte, però Pedro Sánchez tenia una visita al Vaticà i han preferit esperar.

I és que el País Valencià, les Illes Balears i Cantàbria s'han afegit a les demandes de declarar l'estat d'alarma que ja havien fet Catalunya, el País Basc, Astúries, La Rioja, Extremadura, Castella-la Manxa, Navarra i Melilla, amb la intenció de tenir prou cobertura jurídica per endurir les restriccions i poder fer front a l'increment de contagis de Covid.

De moment, cap comunitat governada pel PP ha demanat l'estat d'alarma, encara que, per exemple, Castella i Lleó sí que ha imposat mesures dràstiques com el toc de queda, i Madrid, on aquest dissabte decau l'estat d'alarma imposat pel govern espanyol, ha prohibit les reunions socials entre la mitjanit i les sis del matí.

Aragó, una de les comunitats més afectades per la Covid i que té les tres capitals amb confinament perimetral, ha dit que no demanarà l'estat d'alarma, però que acceptarà el que decideixi l'executiu espanyol.


Quinze dies sense passar pel Congrés

El Consell de Ministres es farà després que aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat al Vaticà, on s'ha reunit durant poc de més de mitja hora amb el papa Francesc. Després de la trobada, Sánchez ha tornat directament cap a l'aeroport sense fer declaracions.

El govern espanyol no necessita el vistiplau del Congrés per aprovar l'estat d'alarma, però sí per prorrogar-lo més enllà dels 15 dies inicials. Per això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha fet una crida al PP perquè garanteixi el seu suport si s'ha d'estendre en el temps.

De moment, l'executiu de Pedro Sánchez ja té assegurat el suport de Ciutadans.

 

Catalunya demana un estat d'alarma "descentralitzat"

Des de Catalunya, el govern ha insistit que es tractaria d'un estat d'alarma descentralitzat en què la Generalitat seria l'única autoritat competent i assumiria totes les responsabilitats.

En una roda de premsa a última hora d'aquest divendres, l'executiu català va explicar que aquest estat d'alarma és el pas previ a la declaració d'un toc de queda nocturn. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat aquest dissabte a Catalunya Ràdio que la proposta que tenen ara sobre la taula situa el toc de queda entre les 22.00 o 23.00 i les 6.00. La consellera ha descartat un tancament perimetral.

D'altra banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha dit també a Catalunya Ràdio que un cop entri en vigor el toc de queda nocturn, hi haurà molta presència de Mossos i Policia Local al carrer.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut