L'estalvi de les famílies cau a mínims històrics mentre es dispara el crèdit al consum

Mai, des que es fan registres estadístics --l'any 2000--, les famílies a Espanya havien estalviat tan poc com en el 2018

Ivan GutiérrezActualitzat

Les famílies tornen a gastar més del que ingressen i estalvien menys que mai. És el que es desprèn de les dades del Banc d'Espanya, que asseguren que de cada 100 euros que van ingressar les famílies durant el 2018, només en van estalviar 4,9

 

 

És la quantitat més baixa des que hi ha registres, fins i tot supera la taxa d'estalvi de 2007, en època de vaques grasses quan la gent no estalviava. Fins i tot en aquell moment la taxa d'estalvi era superior a la d'ara: per cada 100 euros, n'estalviaven 5,8.


Per què cau l'estalvi? 

Les raons que expliquen els especialistes són diverses. Per una banda, la doctora en Economia de la Universitat de Barcelona, Mel Solé Moro, assegura que "quan la gent té confiança en l'economia i creu que no perdrà el seu lloc de feina, té més seguretat a l'hora de consumir i gastar". El conseller delegat del comparador de préstecs Help My Cash, Laurent Amar, recorda que hi ha dos factors importants, d'una banda "la pressió social, que fa que molta gent gasti més del que té en comprar-se l'últim mòbil, i d'altra banda, les mateixes entitats bancàries, que pressionen amb préstecs personals a l'instant".

El professor d'Economia de la Universitat de Barcelona, Emili Vizuete, puntualitza que aquesta taxa d'estalvi tan baixa està causada pel desequilibri que hi hagut entre l'evolució dels salaris i la despesa. "Per a moltes famílies, el cost de les despeses ha evolucionat molt més que els seus salaris, per tant, la capacitat d'estalvi ha disminuït bruscament". La doctora Solé creu que hi ha dues tipologies de consumidors: "El que li costa arribar i té una situació molt precària i s'endeuta per necessitat, i el que té una renda mitjana i s'arrisca perquè vol consumir més". 

Aquesta caiguda de l'estalvi coincideix amb el creixement dels crèdits al consum, que s'han duplicat en només quatre anys fins a superar els 34.600 milions d'euros en noves operacions l'any 2018. Aquesta xifra és, a més, un 17,7% superior a la de 2017, un dels creixements més grans dels darrers anys.

Aquests crèdits havien caigut en picat durant la crisi, fins a donar-se 12.800 milions el 2012. Però en només sis anys, la quantitat en crèdits al consum s'ha disparat i ja s'aproxima fins i tot al que es deixa en préstecs hipotecaris. 

 
Aquests crèdits són molt llaminers per a les entitats, ja que en un escenari de tipus d'interès negatius on el Banc Central Europeu penalitza que els bancs no moguin el diner, aquestes operacions de crèdits al consum tenen interessos que superen el 8% de mitjana. Per tant, el marge de benefici és molt ampli, i és per això que pressionen ja sigui a través de trucades o via sms. 


L'estalvi a Europa 

La taxa d'estalvi d'Espanya en perspectiva europea és molt baixa. La mitjana de la zona euro s'ha mantingut en un 12% en els últims deu anys. Espanya, per la seva banda, va estalviar durant els anys més forts de la crisi, i es va situra, fins i tot, en un 13% el 2009, per sobre de la mitjana de la zona euro. Però amb la recuperació, l'estalvi ha anat caient en picat, fins al 4,9 per cent del 2018. França i Alemanya se situen a la franja alta, amb taxes d'estalvi superiors al 14 i 17% respectivament. 

El país més similar a Espanya a l'hora d'estalviar és Portugal, amb una taxa encara més baixa, del 4,6%. El Regne Unit, també se situa per sota amb taxes d'estalvis molt baixes. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBanca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut