El coet Protó, en ple vol
El Protó transporta el mòdul més gran enviat fins ara per Rússia (Roscosmos/via Reuters)

L'Estació Espacial Internacional continua creixent amb un mòdul rus

Un coet Protó no tripulat transporta el mòdul més gran enviat fins ara per Rússia, que estava previst, inicialment, per a l'any 2007

L'Estació Espacial Internacional continua creixent. Un coet Protó no tripulat s'ha enlairat des de la base de Baikonur, al Kazakhstan, amb un  mòdul que s'acoblarà al sector rus de l'estació.

Es tracta del mòdul Nauka -"ciència" en rus- i arriba amb gairebé 14 anys de retard, ja que estava previst, inicialment, per l'any 2007. És el mòdul més gran enviat fins ara per Rússia i inclou una zona de treball, una cuina-menjador, una cabina per dormir i un inodor. A bord del Nauka viatja també un braç robòtic per fer feines externes a l'estació espacial.

L'arribada de l'inodor serà, sobretot, molt benvinguda per part de la tripulació de l'estació espacial, formada per set astronautes. Actualment disposen només de dos inodors, més un tercer que els va arribar l'any passat i que encara està en període de proves.

Si tot va segons el previst, abans que acabi l'any, l'agència espacial russa Roscosmos hi enviarà un mòdul complementari, anomenat Prichal, que afegirà cinc punts d'acoblament a l'estació i, més endavant, dos mòduls amb panells solars per augmentar la seva energia.

El coet Protó, en el moment d'enlairar-se
El coet Protó, en el moment d'enlairar-se des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan (Roscosmos/via Reuters)


Un braç robòtic articulat

Pel que fa al braç robòtic, es tracta del conegut com European Robotic Arm (ERA) i ha estat encarregat i dissenyat per l'Agència Espacial Europea. Fa més d'onze metres de llarg i serà el tercer que tindrà comptarà l'estació i el primer amb capacitat d'actuar a l'exterior del segment rus.

La tripulació el podrà utilitzar tant des de dins com des de fora i els estalviarà molt de temps en les tasques de manteniment i reparació. Com si fos una mena de braç humà, compta amb articulacions com ara espatlla, colze i canell i es pot programar per fer feines de forma automàtica.

Els altres dos braços robòtics de l'EEI són un de japonès i un altre de canadenc que es fan servir habitualment per a les maniobres d'acoblament de les naus que hi arriben i per moure càrregues externes.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaRússia
Anar al contingut