Els líders de tres dels partits d'esquerres que han arribat a l'acord
Els líders de tres dels partits d'esquerres que han arribat a l'acord per a una candidatura conjunta (Reuters/Stephane Mahe)

L'esquerra francesa crea el Front Popular per evitar la victòria de l'extrema dreta

L'exministre de Sanitat, Aurélien Rousseau, encapçala la candidatura unitària de l'esquerra francesa formada pel Partit Socialista, els ecologistes, La França Insubmisa i el Partit Comunista Francès

Redacció / AgènciesActualitzat

Diversos partits que conformen l'esquerra francesa han segellat un acord per presentar-se conjuntament a les eleccions legislatives del país per evitar que l'extrema dreta guanyi.

Aquest Front Popular, tal com s'anomenarà la candidatura unitària, el formen el Partit Socialista, l'ecologista Europa Ecologia-Els Verds (EELV), La França Insubmisa i el Partit Comunista Francès. 

Al capdavant de la coalició d'esquerres, un vell conegut dels electors francesos, Aurélien Rousseau, que va ser ministre de Sanitat i també cap de gabinet de la primera ministra Élisabeth Borne. Rousseau va abandonar l'executiu el desembre passat després de l'aprovació de la llei d'Immigració.

Les eleccions legislatives, que se celebraran el 30 de juny i el 7 de juliol, les va convocar de manera anticipada el president, Emmanuel Macron, davant de la victòria de l'extrema dreta a les europees, diumenge passat.

Emmanuel Macron
Macron va avançar les eleccions legislatives en perdre estrepitosament davant l'extrema dreta a les europees (Reuters/Ludovic Marin)

L'acord dels partits d'esquerres inclou candidatures úniques a cadascuna de les circumscripcions electorals del país, així com un programa de govern, tal com informa una declaració conjunta.

"Hem aconseguit un programa polític de ruptura, amb un desplegament per als primers 100 dies de mandat, propostes concretes i realistes perquè la vida dels francesos canviï realment."

Tot i això, l'aliança encara no ha acordat qui serà el seu candidat a primer ministre, una qüestió sobre la qual persisteixen diferències. L'anunci de l'acord final ha arribat després de diversos dies de negociacions intenses sobre el nombre de circumscripcions en què concorrerà cada partit.

El nom de la unió recorda el que ja va fer servir l'esquerra francesa el 1935 i que va guanyar les eleccions i va governar del 36 al 38. A casa nostra també remet al del Front Popular, coalició formada el 1936 a Espanya per diversos partits d'esquerra --inspirats en França-- per respondre a l'expansió del feixisme a Europa, que va aconseguir la majoria absoluta a la Cambra de Diputats a les eleccions del 1936, tot i que va desaparèixer el 1938, durant la Guerra Civil.

 

Hollande: "L'esquerra té el deure d'unir-se" per frenar l'extrema dreta

L'expresident socialista François Hollande, que va ocupar l'Elisi entre el 2012 i el 2017, ha assenyalat la seva satisfacció per l'acord, ja que "l'esquerra té el deure d'unir-se" per frenar l'extrema dreta.

"Des de l'Alliberament [de l'ocupació nazi el 1944/45] mai l'extrema dreta ha estat tan a prop d'arribar al poder."

Aquesta possibilitat "crea un perill" i "no és només un problema per a França, sinó també per a la imatge de França i per a les propostes que pugui fer França a Europa", ha recalcat.

"Hem de fer tot el possible perquè l'extrema dreta no arribi al poder a França."

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaFrança
Anar al contingut