Sant Sebastià

L'esquerra abertzale subscriu "totes i cadascuna" de les conclusions de la Conferència per la pau

L'esquerra abertzale subscriu "totes i cadascuna" de les conclusions de la conferència per la pau celebrada a Sant Sebastià, en la qual es reclama a ETA que abandoni definitivament la violència. En una roda de premsa, a la qual han assistit desenes de militants, alguns dels quals històrics, els dirigents Maribi Ugarteburu i Rufi Etxeberria han llegit un comunicat en euskera i castellà en què han destacat la "dimensió històrica" de la conferència.

RedaccióActualitzat
Etxeberria ha afirmat en representació de l'esquerra abertzale que esperen que la resposta de la banda terrorista a la demanda de la declaració d'Aieta, que inclou cinc punts que "són una eina per trobar solucions", sigui "positiva". "S'ha obert la porta per un nou escenari en el qual tots podem i hem de ser vencedors", ha dit el portveu.

De fet, pel dirigent abertzale s'han posat les bases per refermar aquest "escenari de mínims democràtics". A més, s'ha compromès a participar en la conformació dels "espais polítics inclusius encaminats a un diàleg multilateral".

En la "compareixença solemne", tal com l'han anomenat ells mateixos, l'esquerra abertzale també ha destacat el fet que la conferència de pau ha situat "el conflicte basc" en l'agenda internacional "amb majúscules. De fet, se n'han fet ressò mitjans de comunicació de tot el món, que en general han destacat la transcendència de la reunió per la presència de personalitats tan influents com l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan, el líder del Sinn Féin Gerry Adams o l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern.

A banda d'Etxeberria i Ugarteburu, han assistit a l'acte Juan Petrikorena, Joseba Permach,  Joseba Alvarez, Tasio Erkizia, Miren Legorburu, Niko Moreno i Txelui  Moreno, entre d'altres.

Aralar, també

La formació Aralar també ha manifestat en una declaració política la seva "plena adhesió" i el "suport total" a les conclusions de la conferència de pau, que ha qualificat de "pas qualitatiu i irreversible cap a la pau i la normalització política". El coordinador general del partit, Patxi Zabaleta, ha assegurat que ETA ha de declarar el cessament definitiu de l'ús de la violència" com més aviat millor.

També ha considerat que amb la conferència s'ha passat a "un estadi diferent" en el qual Aralar vol "avançar cap a la pau permanent", és per això que expressa el seu suport als requeriments que es fan tant a ETA com als governs espanyol i francès.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut