Joves del Centre de Justícia Juvenil El Segre
Joves del Centre de Justícia Juvenil El Segre
Lleida

L'esport com a eina per fomentar valors entre joves interns

La Fundació Barça aplica el programa FutbolNet entres joves de contextos vulnerables

Actualitzat

Fer esport aprenent valors. Un cop la setmana, un grup de nois del Centre de Justícia Juvenil El Segre s'entrenen amb tècnics de la Fundació Barça.

Com explica el responsable del programa FutbolNet de la Fundació Barça, Ramon Garriga, els exercicis no són per millorar la tècnica futbolística dels joves:

"Intentem anar canviant el relat de la competició cap a la cooperació. No juguem els uns contra els altres sinó que juguem els uns amb els altres. És un canvi de paradigma."

Els nois milloren les seves habilitats socials i tenen eines per encarar el futur.

FutbolNet és una metodologia d'intervenció social creada per la Fundació Barça el 2011. La metodologia utilitza el futbol i l'activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves que es troben en contextos vulnerables.

En Harit i en Marc ho expliquen d'aquesta manera:

"Ens ajuden a respectar el company. Fem activitats divertides. Ens ajuden també a controlar-nos a nosaltres mateixos, a no enfadar-nos quan fem un error."

"És una altra perspectiva. Veus els problemes i saps com reaccionar. Els valors que ens estan ensenyant per no "cabrejar-te", per veure-ho des d'un altre punt."

FutbolNet fa servir la metodologia dels 3 temps: un primer temps per al diàleg i establiment de normes, el segon temps per a la pràctica i aplicació d'allò que s'ha acordat i un tercer temps per a l'avaluació i reflexió.
 

 

El programa està orientat a grups de joves entre 8 i 16 anys

Activitats com aquestes es fan en un context en què des del 2016 el nombre d'interns en centres de justícia juvenil ha passat de 207 joves a 263.

La consellera de Justícia, Ester Capella, explica quina pot ser una causa:

"Moltes vegades té a veure amb aquesta situació pendular de la societat que se sent preocupada per fets puntuals que acaben condicionant també que els jutges adoptin mesures de tancament."

Segons la conselleria de Justícia, set de cada deu joves no tornen a delinquir un cop recuperen la llibertat.

ARXIVAT A:
Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut