L'espionatge amb Pegasus es podria haver multiplicat a 150 persones més

Segons publica El Confidencial, les agendes de telèfon de les 65 persones ja detectades en el Catalangate, haurien servit per estendre el programa d'espionatge a altres dispositius

Actualitzat

Novetats en l'espionatge a l'independentisme català amb el sistema Pegasus. The Citizen Lab, el laboratori de la Universitat de Toronto que va destapar l'anomenat cas Catalangate, hauria obert una segona fase de la investigació i estaria examinant si aquest cas afectaria 150 persones més.

Segons avança El Confidencial,  aquests nous objectius s'haurien de sumar als 65 dirigents de l'àmbit independentista que ja s'ha apuntat que haurien estat espiats. La investigació revelaria que les agendes de telèfon d'aquestes persones haurien servit perquè el programa d'espionatge de l'empresa israeliana NSO s'estengués a més d'un centenar d'altres dispositius.

Serien, sobretot, mòbils de diversos periodistes de mitjans catalans i espanyols. La investigació s'hauria ampliat perquè el laboratori de la Universitat de Toronto hauria pogut verificat l'espionatge també en dispositius Android, després que en la primera fase només s'hagués confirmat la intromissió en mòbils iPhone, d'Apple.

Segons El Confidencial, la cooperació dels primers afectats per l'espionatge, entre els quals hi ha dirigents com el president Pere Aragonès, hauria permès detectar aquests nous objectius de les escoltes. 

Logotip de l'empresa israeliana NSO, cradora de Pegasus(Reuters/Amir Cohen)

Per accedir a aquests nous telèfons, el sistema de la companyia israeliana NSO també hauria utilitzat falsos missatges de text que simularien notificacions reals, com enllaços a notícies o informació sobre targetes d'embarcament, per enganyar els usuaris i introduir-se als seus aparells aprofitant vulnerabilitats de seguretat dels dispositius.

Els afectats es querellaran

El cas de l'espionatge a independentistes catalans continua generant reaccions, però també accions. Els seus advocats anuncien que presentaran diverses querelles contra l'empresa fabricant del Pegasus i aspiren a arribar al CNI i els cossos de seguretat espanyols. Denuncien que ells mateixos han estat víctimes també de l'espionatge massiu i que s'ha violat la seva intimitat i la dels seus clients.

L'advocat Benet Salellas, que representa els espiats d'Òmnium i la CUP, assegura que no té cap dubte que alguna agència espanyola estigui darrere de l'espionatge, si bé no té clar quina.

El lletrat Gonzalo Boye, que actuarà en nom dels afectats de Junts per Catalunya, creu que és un delicte de manual i que les declaracions de la ministra Robles en què justificava l'espionatge tindran una forta repercussió en termes jurídics, sobretot a Europa.

El gruix dels espiats en el Catalan Gate presentaran les querelles al jutjat 32 de Barcelona, que ja investiga des de fa més d'un any el primer cas de Roger Torrent i Ernest Maragall, on els advocats subratllen que el jutge ja hi ha vist indicis de delicte. 

El  Ple del Consell General de l'advocacia espanyola ha fet un comunicat per denunciar qualsevol intervenció de les comunicacions dels advocats i es mostra preocupat per si l'espionatge ha pogut afectar el dret i deure del secret professional.

Mentrestant, la setmana que ve es farà la primera reunió de la Comissió de Secrets Oficials al Congrés, un cop constituïda de nou, amb representants d'Esquerra, Junts i la CUP.

ARXIVAT A:
Procés catalàEspionatgeCatalangate
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut