Ginebra

L'espessor de les glaceres es redueix entre un 2 i un 3% cada any

Les glaceres de tot el món han perdut anualment prop de l'1% de superfície durant l'últim quart de segle, però en els últims anys aquest ritme s'ha accelerat fins a rondar entre el 2 i el 3%, segons ha informat el Servei d'Observació Mundial de Glaceres (WGMS). "En només vint anys l'espessor del gel de les glaceres s'ha reduït prop de 10 metres mesurats en el seu equivalent en aigua, cosa que suposa una pèrdua de prop del 20%", segons un expert de l'organització, que col·labora amb el Programa de l'ONU pel Medi Ambient (UNEP).

Actualitzat
Les dades de l'estudi, que vincula aquest fenòmen directament amb el canvi climàtic, s'han obtingut de l'observació sistemàtica de vuitanta glaceres de tot el món, on s'ha observat una pèrdua de massa de gel constant des del 1980.

Però el que més preocupa els científics del WGMS és que des del 2000 la pèrdua anual de gruix ha estat d'una mitjana de 0,6 metres equivalents d'aigua, cosa que suposa 1,6 vegades més que el que es va mesurar durant la dècada anterior i 3 vegades més que als anys vuitanta.

Tot i que l'organisme encara no té dades disponibles per al 2006, un expert de l'organització ha assegurat que en molts llocs del món aquest ha estat l'any més càlid de la història, cosa que fa preveure que es mantindrà l'acceleració registrada en els últims anys.

En referència a aquestes dades, el subsecretari general de l'UNEP, Achim Steiner, ha indicat que "posen de manifest els ràpids canvis que han tingut lloc darrerament al planeta com a resultat del canvi climàtic".

En aquest sentit, Steiner ha recordat que les glaceres són una important font per als rius, ja que acaben proveint l'aigua per beure, per a l'agricultura i per a la indústria de milions de persones.
Anar al contingut