L'animal habita tant dins com fora de l'aigua als esculls del voltant de la Gran Barrera de Corall, al sud d'Austràlia (iStock)

L'espècie de tauró que "pot caminar" i trenca totes les regles per a la supervivència

Un estudi científic desvela algunes claus sobre com determinades espècies poden ser capaces d'adaptar-se al canvi climàtic

RedaccióActualitzat

Un tauró capaç de caminar ha trencat les regles per a la supervivència. Científics de la Universitat Atlàntica de Florida i de la Universitat James Cook d'Austràlia estan investigant les capacitats d'aquesta espècie de tauró ("Hemiscyllium ocellatum"), descoberta recentment, per sobreposar-se de manera eficient a condicions ambientals desafiants. I això inclou, també, els reptes que presenta el canvi climàtic.

Una de les característiques més determinants en aquest procés d'adaptació seria la locomoció d'aquest animal durant les primeres etapes de la seva vida. Concretament, les capacitats que té per nedar i també per caminar trencarien totes les regles per a la supervivència.


El petit tauró bentònic fa poc menys d'un metre de llarg i entra i surt de l'aigua fent girar el cos i empenyent-se amb les aletes en forma de paletes. El seu hàbitat són els esculls del voltant de la Gran Barrera de Corall, al sud d'Austràlia. Les característiques d'aquest entorn, amb marees i temperatures fluctuants, haurien fet que aquest tauró, sorprenentment, pugui sobreviure a l'anòxia completa (falta d'oxigen) durant dues hores i a una temperatura molt més alta que la majoria dels altres animals tolerants a la hipòxia (baix oxigen).

Els investigadors estudien ara el vincle entre la locomoció i els mecanismes fisiològics necessaris per tolerar condicions ambientals difícils durant les primeres etapes de vida per entendre com diversos tipus d'animals poden respondre a les condicions futures de l'oceà.

Marianne E. Porter, autora principal de l'estudi, defensa la importància de la investigació:

"El que hem descobert fins ara suggereix que aquesta espècie té adaptacions per tolerar algunes, tot i que potser no totes, les difícils condicions previstes per al segle XXI."

L'estudi, publicat a la revista Integrative & Comparative Biology, pot ser cabdal, doncs, per a futurs estudis relacionats amb l'adaptació de les espècies als canvis ambientals relacionats amb la crisi climàtica.

ARXIVAT A:
CiènciaAustràlia
Anar al contingut