Primera Divisió

L'Espanyol supera l'Athletic i tornarà a jugar la Copa de la UEFA cinc anys després

L'Espanyol tornarà a jugar la Copa de la UEFA cinc anys després de la seva última participació europea en superar l'Athletic (2-0) en la última jornada de la Lliga. Toni Velamazán i Albert Lopo, un a cada part, han marcat els gols de l'equip blanc-i-blau, que ha hagut de jugar els últims vint minuts amb deu jugadors per l'expulsió de Dani Jarque. Però l'equip no ha patit aquests últims minuts i al final l'eufòria s'ha desfermat a l'estadi Olímpic de Montjuïc i hi ha hagut invasió de camp.

Potser perquè eren conscients del que s'hi jugaven, als jugadors de l'Espanyol els ha costat entrar en joc. A més, l'Athletic, tot i no jugar-s'hi gran cosa, no s'ha presentat a l'Olímpic precisament amb les mans a les butxaques. L'equip basc ha mostrat una bona predisposició ja des dels primers minuts. La primera gran ocasió ha arribat en una jugada personal de Tamudo, que ha caigut dins l'àrea visitant. El públic ha demanat penal. Semblava que el marcador es mouria de falta. A Tiko li ha sortit alt un llançament per part de l'Athletic, mentre que Aranzubia ha aturat amb problemes un llançament d'Àlex Fernández. En aquest intercanvi de cops, l'Athletic ha tornat a fallar l'objectiu quan Jonan ha desaprofitat un gran servei de Santi Ezquerro, que ha estat xiulat per la seva condició de futur jugador del FC Barcelona. S'arribava a la mitja hora de joc i l'atac de l'Espanyol ha començat a rutllar. Tamudo ha rematat fluix una passada de De la Peña i poc després ha arribat el gol: un intent de paret entre Maxi i Tamudo l'ha rebutjat un defensa de l'Athletic i ha deixat sol davant el porter Maxi, que ha cedit la pilota a Toni Velamazán perquè marqués a porta buida. El gol ha portat l'eufòria a l'Olímpic, tot i que poc abans del descans un embolic dins l'àrea de Kameni ha estat a punt d'acabar amb el gol de l'empat. De fet, la pilota ha arribat a tocar el pal. I tot just començar la segona part ha arribat la sentència per part de l'Espanyol, a càrrec d'Albert Lopo, que ha rematat de cap un córner. Poc després ha arribat una jugada per a la polèmica, quan Tamudo s'ha quedat sol davant Aranzubia i el porter basc ha tocat la pilota amb la mà fora de l'àrea. Tamudo l'ha enviat al pal i Aranzubia se n'ha sortit nomès amb una targeta groga. Amb el pas dels minuts les ocasions de gol s'han anat succeint. El 3-0 ha estat a punt d'arribar en més d'una ocasió. L'aficionat espanyolista, però, no ha pogut respirar tranquil fins a l'últim minut, perquè Dani Jarque, en el minut 20 de la segona, ha vist la segona groga i ha deixat involuntàriament l'Espanyol amb deu. Això ha obligat Miguel Ángel Lotina a modificar el seu dibuix, però res no ha canviat del tot, perquè l'Athletic ja no oferia oposició. Al final, lògicament, l'eufòria s'ha desfermat a l'Olímpic de Montjuïc.