Discurs de Lesmes durant l'bertura de l'any judicial, el passat 8 de setembre (EFE/J.J.Guillén9

Lesmes prepara la dimissió i proposa un successor davant el bloqueig del poder judicial

El seu relleu seria Francisco Marín, president de la Sala Civil del Suprem, que el podria rellevar al càrrec "de forma automàtica" davant una "eventual dimissió"

Virgínia Arqué Nueno

El president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, prepara la dimissió davant del bloqueig per renovar l'òrgan de govern dels jutges i ha demanat un informe al seu gabinet tècnic sobre com s'ha de fer el seu relleu.

El seu successor seria el magistrat Francisco Marín Castán, president de la Sala Civil del Suprem --la sala 1-- , i el relleu podria ser "automàtic", sense cap acte ni autorització previs.

Lesmes ha convocat la setmana vinent la Sala de Govern del Suprem i el Ple del Consell (dilluns i dijous, respectivament) per explicar-los el mecanisme legal per a la seva "eventual substitució" recollit en aquest informe i dir-los que està preparat per renunciar a tots dos càrrecs en les pròximes setmanes.

Lesmes presideix des del 2013 el Consell General del Poder Judicial, un òrgan que està en funcions i, per tant, amb el mandat caducat des del 2018, fa més de 3 anys.

Durant l'obertura de l'any judicial, a principis d'aquest mes de setembre, Carlos Lesmes va amenaçar de dimitir si no es desencallava la renovació del Consell, un pas que podria estar a punt de fer, segons es desprèn del comunicat emès aquest divendres pel CGPJ.

El magistrat Francisco Marín rellevaria Lesmes al capdavant del Suprem i del CGPJ (UIMP/Juan Manuel Serrano Arce)

L'informe del gabinet tècnic

El comunicat avança alguns dels punts de l'informe emès pel gabinet tècnic.

Segons aquest estudi, l'òrgan de govern dels jutges no pot triar cap nou president perquè està en funcions i té les atribucions limitades, i tampoc poden nomenar-se per separat, perquè "tant la Constitució com la Llei Orgànica del poder Judicial conceben la presidència del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial com una titularitat conjunta i indissociable".

Ple extraordinari del CGPJ del passat 7 de setembre (CGPJ)

Això impossibilita que els actuals vicepresidents del Suprem i el vocal de major edat del Consell rellevin Lesmes al capdavant de cadascun dels dos òrgans.

"Exclosa aquesta doble via de substitució", diu l'informe del gabinet tècnic, i com que la vicepresidència del Suprem està vacant des d'octubre del 2019, quan es va jubilar el magistrat Ángel Juanes, la persona que hauria de rellevar Lesmes seria el magistrat Francisco Marín, que és el president més antic de la sala i qui ocupa la vicepresidència de forma interina.

L'informe assegura que la substitució de Lesmes per Marín pot ser "automàtica" i que no necessita cap acte ni acord previ que l'autoritzi perquè està emparada per una sentència del Tribunal Constitucional.

Aquest nou pas de Carlos Lesmes, a efectes pràctics, és una pressió a PP i PSOE perquè es posin d'acord per renovar el Consell General del Poder Judicial, amb el mandat caducat des de fa gairebé quatre anys.

Les negociacions continuen encallades i l'intercanvi d'acusacions és constant. La setmana vinent està previst que el comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, visiti Espanya per mediar en la renovació del CGPJ.

Fonts judicials consultades per EFE descarten que la dimissió de Lesmes sigui la setmana vinent, però sí que creuen que serà abans del 12 d'octubre.

Lesmes té sobre la taula la renovació urgent de dos magistrats del Constitucional, per a la qual s'ha implicat personalment, i marxaria un cop s'arribi a un acord, segons les mateixes fonts. Si no hi ha cap acord el pròxim 29 de setembre, quan hi ha previst un ple ordinari, Lesmes en convocaria un d'extraordinari el 3 d'octubre.

 

ARXIVAT A:
JudicialTribunal Suprem CGPJ
Anar al contingut