L'Església té inscrites 3.722 finques al seu nom sense acreditar-ne la propietat a Catalunya

La majoria dels béns immatriculats són de construccions dedicades al culte i Lleida suma el 58 % de les que consten en els registres de la propietat de Catalunya

RedaccióActualitzat

L'Església catòlica ha inscrit 3.722 immobles al seu nom, sense cap títol que n'acredités la propietat. Així consta al conjunt dels registres de la propietat de tot Catalunya. Es tracta d'unes inscripcions fetes entre el 1946 i el 2015.

La majoria són de construccions dedicades al culte, com temples, ermites, cementiris, capelles, conjunts eclesiàstics i santuaris; així com de terrenys, sobretot, rústics.

La resta de bens immatriculats són d'edificis com rectories, garatges o palaus.

Lleida suma el 58 % de les immatriculacions i agrupa les tres comarques més afectades de tot Catalunya, que són el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell.

El Pont de Suert, a l'Alta Ribagorça, i Olesa de Bonesvalls, a l'Alt Penedès, són els dos municipis amb més immatriculacions de Catalunya, 

El Departament de Justícia ha obtingut les dades del conjunt dels registres de la propietat de Catalunya. Ara, es poden consultar a través d'aquest mapa interactiu:

 

Oficina de mediació 

El Departament de Justícia ha creat l'Oficina de Mediació sobre Immatriculacions adreçada a l'Església i a les persones i entitats que reclamen la propietat dels béns immatriculats sense títol de propietat.

L'objectiu de l'oficina és que les parts s'acullin a un procés de mediació que faci possible arribar a acords extrajudicials per la via del diàleg.


El món de les propietats de l'Església

El documental "Buscant l'Oremus" de TV3 explicava els mecanismes que ha seguit l'Església per inscriure al Registre de la Propietat per primer cop desenes de milers d'immobles a tot l'Estat. Ho ha fet segons la llei, però d'acord amb uns privilegis que venen d'antic.

Fins fa poc ningú pràcticament havia sentit la paraula "immatriculació". Immatricular és inscriure una finca, o un edifici, per primer cop al Registre de la Propietat. I l'Església, com ho ha pogut dir, que un edifici li pertany? El procediment extraordinari que ha utilitzat, la via privilegiada, és, essencialment, un certificat del bisbe dient precisament que el bé li pertany.
 

ARXIVAT A:
Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut