José María Gil Tamayo, secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, aquest dimecres (EFE)
José María Gil Tamayo, secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, aquest dimecres (EFE)
Madrid

L'Església catòlica espanyola admet el seu "silenci còmplice" amb la pederàstia

Gil Tamayo estén la responsabilitat a un context d'"inacció de tota la societat espanyola"

RedaccióActualitzat

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, ha admès aquest dimecres que durant anys l'Església que encapçala ha guardat un "silenci còmplice" amb els casos de pederàstia protagonitzats pels seus integrants.

Gil Tamayo ho ha dit en una entrevista a l'agència EFE una setmana abans d'acabar el seu mandat, però ha limitat la responsabilitat de la institució en el que, ha dit, ha estat un context d'"inacció de tota la societat espanyola":

"És veritat que l'Església està obligada a un testimoni més coherent que ningú, però això no eximeix la resta d'assumir la seva quota de responsabilitat en aquesta cultura comuna compartida de silenci."

"La inacció és en el coneixement, i hi ha hagut inacció de tota la societat espanyola, com l'hem tingut en altres qüestions. I compartíem aquesta cultura que ara ens adonem que ha estat de silenci còmplice. Però això ho ha tingut l'Estat, ho han tingut les institucions, ho ha tingut l'àmbit de l'ensenyament, i ningú s'acarnissa amb l'ensenyament."

Notícia relacionada: L'Església espanyola posa un bisbe acusat d'encobridor a combatre la pederàstia

Pederàstia i violència contra la dona

En aquesta línia, Tamayo ha comparat la pederàstia dins l'Església amb el que passava i passa amb la violència patida per les dones:

"Ara hi ha una condemna justa de la societat, però hem conviscut fins fa no gaire temps amb la deixadesa social en aquestes qüestions, igual que s'ha conviscut, desgraciadament, amb la violència contra la dona. Siguem coherents i siguem justos."

Notícia relacionada: L'Església alemanya demana perdó pels abusos reiterats a menors durant dècades

 

L'Estat castiga menys que l'Església

En l'entrevista, Gil Tamayo ha negat que els càstigs que l'Església ha imposat als seus pederastes siguin "lleus". L'encara secretari general ha assegurat que han estat més lleus els que ha posat l'Estat, al qual ha acusat, a més, de deixar les víctimes sense possibilitat de defensar-se.

Gil Tamayo s'ha queixat de la "capa de sospita" que ha assegurat que hi ha sobre els integrants de l'Església:

"No em criminalitzi els sacerdots. O sigui, els milers de sacerdots que s'estan deixant la vida, que en aquests 50 anys, o 60 s'han deixat la vida als barris, als pobles, no me'ls criminalitzi. No m'estengui una capa de sospita, saltant-se el principi de presumpció d'innocència, no em criminalitzi a un sector al servei de la societat."

Gil Tamayo no ha volgut quantificar els casos de pederàstia que afecten la seva Església i ha assegurat que ara estan treballant per "prevenir, curar i reparar, i també castigar, lògicament" aquests casos.

Notícia relacionada - El papa a Irlanda: l'Església ha fracassat davant dels "crims repugnants" d'abusos

Campanya contra l'Església

Gil Tamayo també ha assegurat que hi ha una "campanya mediàtica i política" contra l'Església catòlica espanyola.

Segons ha dit, aquesta campanya té l'objectiu de "criminalitzar una institució que pot aixecar la veu davant d'altres qüestions i interessa callar-la":

"La direcció i la focalització en l'Església té una intencionalitat, que no és precisament purificadora i de buscar el bé de l'Església i la reparació de les víctimes: és una instrumentalització mitjançant l'espectacularització de les víctimes per fer mal o desacreditar a l'Església".

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Agressió sexualEsglésiaPederàstia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut