L'escriptora mallorquina Antònia Vicens, 54è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
Antònia Vicens i Picornell, 54è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

L'escriptora mallorquina Antònia Vicens, 54è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Amb 81 anys, Vicens rep el guardó per la seva trajectòria literària, que, curiosament, ha evolucionat de la novel·la cap a la poesia

Actualitzat

L'escriptora Antònia Vicens i Picornell és la guanyadora del 54è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que s'ha anunciat aquest dimecres al migdia. L'escriptora nascuda a Santanyí, a Mallorca, ha estat reconeguda així per la seva dilatada trajectòria literària, tant en el vessant novel·lístic com, últimament, en el poètic.

Vicens agafa el relleu de Maria Barbal i recollirà el guardó, al juny, de la mà del recentment nomenat president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich.

Antònia Vicens va néixer al 1941 en un entorn pagès i mariner. Amb només 26 anys irromp amb força en el món literari guanyant el premi Sant Jordi amb la seva novel·la "39º a l'ombra". Comença així una etapa en què publica altres títols, com "Material de fulletó" o "La festa de tots els morts".

Amb 30 anys es casa i marxa a viure a Palma, on desenvolupa un ampli ventall d'oficis: treballa en hotels, ven llibres a domicili, fa de secretària, col·labora en un programa de ràdio de receptes de cuina i el 1975 obre una botiga d'artesania. La seva carrera novel·lística se centra en temes com l'agonia de la dictadura, l'explotació immobiliària o la lluita per la igualtat de les dones.

Als anys 80, col·labora amb diaris com l'Avui i el Diario de Mallorca. I a finals dels 90 assumeix la presidència en funcions de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. La seva tasca és reconeguda amb la Creu de Sant Jordi i, després, el 2004, amb el Premi Ramon Llull del govern balear.

Després de tancar la botiga, Vicens es retira i, el 2009, al revés que la majoria d'escriptors, fa el salt de la novel·la a la poesia amb el recull "Lovely". El seu quart poemari, "Tots els cavalls" (2017), rep el Premi Cavall Verd Josep Maria Llompart. Amb 75 anys, l'autora rep una allau de premis, entre els quals hi ha el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Josep M. Llompart de l'Obra Cultural Balear, i també les Medalles d'Or dels Ajuntaments de Palma i Santanyí.

Vicens és la cinquena dona que guanya el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en les set últimes edicions. En tota la història del guardó l'han guanyat només vuit dones.

Pots recuperar l'entrevista que el programa "Tot el temps del món" li va fer a Antònia Vicens fa un any, a partir de la publicació del seu últim poemari, "Pare què fem amb la mare morta":

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut