Núria Pradas guanya el Premi Ramon Llull 2020
Núria Pradas (nuriapradas.com)

L'escriptora barcelonina Núria Pradas guanya el Premi Ramon Llull 2020

Una novel·la sobre una pionera del cinema d'animació als anys 30 s'endú un dels guardons més ben dotats de la literatura en català

RedaccióActualitzat

L'escriptora barcelonina Núria Pradas és la guanyadora del Premi Ramon Llull 2020, un guardó que atorga l'editorial Planeta i que, juntament amb el Sant Jordi, és el més ben dotat de les lletres en català, amb 60.000 euros.

Pradas s'ha endut el premi amb "Tota una vida per recordar", la història d'una dona que als anys 30 del segle passat va decidir deixar Nova York per traslladar-se a Los Angeles i provar sort en el camp de l'animació, on els estudis Disney començaven a despuntar. Un món que tot just naixia i on els homes eren majoria. Una protagonista inventada però que ret homenatge a dones lluitadores reals, com explica l'escriptora:

"Sobretot és la lluita d'una dona pels seus somnis. Per un somni que en aquells moments és gairebé un impossible. Estic enamorada d'aquest personatge, però no l'he fet jo, sinó que de dones com la Sophie Simmons n'hi ha hagut, n'hi ha i n'hi haurà, i ens han obert camí. És un homenatge a les dones que han lluitat per un somni encara que estigués a mans d'homes."

De fet, la vida de la protagonista està basada en la de dues animadores: Mary Blair i Retta Scott, les artistes femenines més reconegudes de Disney.

Els personatges femenins tenen molta presència en l'obra de Pradas, que té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil i que l'any 2012 va guanyar el Premi Carlemany de foment de la lectura per "Sota el mateix cel", on abordava les represàlies contra les dones franceses que mantenien relacions amb els soldats alemanys durant la Segona Guerra Mundial.

La novel·la de Pradas es publicarà a principis de març en català i castellà, i més endavant, en italià i portuguès.

Una quarantena d'obres publicades

Núria Pradas va néixer l'any 1954 al barri barceloní del Poblenou. És filla d'una generació a la qual, segons les seves pròpies paraules, "li van ser negades moltes coses, entre elles la cultura pròpia".

Es va llicenciar en Filologia Catalana l'any 1980 i va començar a impartir classes de llengua i literatura catalanes a diverses escoles i instituts. Quan va arribar a l'escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat va formar un grup de teatre, i va ser escrivint obres de teatre com va descobrir la seva passió per l'escriptura.

Ha publicat una quarantena d'obres. La primera, "Sol d'hivern", es va publicar el 1995. L'última, "L'aroma del temps", viatja de Grasse, bressol de l'alta perfumeria, fins al París de Coco Chanel per endinsar-se en el món fascinant dels perfums.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut