L'escriptora argentina Mariana Enríquez guanya el Premi Herralde d'Anagrama
Mariana Enríquez, premi Herralde de novel·la dotat amb 18.000 euros (Font: EFE)
Barcelona

L'escriptora argentina Mariana Enríquez guanya el Premi Herralde d'Anagrama

"Nuestra parte de noche", el llibre guardonat, ha estat definit pel jurat com una novel·la que "desborda les convencions del gènere"

RedaccióActualitzat

L'escriptora i periodista argentina Mariana Enríquez ha guanyat el Premi Herralde de novel·la amb "Nuestra parte de noche", que atorga l'editorial Anagrama.

A l'obra, un pare i un fill travessen l'Argentina per carretera, des de Buenos Aires fins a les cascades d'Iguaçú, a la frontera nord del Brasil, en plens anys de la junta militar, amb controls de soldats armats i tensió en l'ambient. En aquest marc realista, Enríquez construeix una història fantàstica amb cases amb passadissos que amaguen monstres inimaginables o rituals amb sacrificis humans.

El jurat l'ha definit com una novel·la que "desborda les convencions del gènere", un llibre fosc, enlluernador i "pletòric d'imaginació", continuador del que s'anomena "la gran novel·la llatinoamericana", i l'ha comparada amb obres com "Rayuela", "Cien años de soledad" o "2666". La novel·la s'inscriu dins el gènere del terror gòtic.

Enríquez, que s'havia presentat amb el pseudònim de Paula Ledesma i el títol fictici de "Mi estrella oscura", s'ha mostrat satisfeta amb el premi. Per l'autora, es tracta d'una obra molt personal: "Té totes les meves obsessions, i delata que en tinc moltes".
 

Mariana Enríquez va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona el 2016 (Font: EFE)


L'escriptora argentina ja havia publicat amb l'editorial Anagrama llibres tan celebrats com el recull de contes "Los peligros de fumar en la cama". El 2016, va ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de llengua castellana pel llibre "Las cosas que perdimos en el fuego".

El Premi Herralde de novel·la està dotat amb 18.000 euros i s'hi han presentat 680 originals. L'any passat el va guanyar l'escriptora Cristina Morales, amb "Lectura fácil", que acaba de rebre el Premi Nacional de Narrativa.

El jurat del premi estava compost pel llibreter Lluís Morral, Gonzalo Pontón Gijón, Marta Sanz, Juan Pablo Villalobos i l'editora Silvia Sesé.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut