La "Persecució" de Toni Sala guanya el Premi Crexells
Toni Sala afegeix el Crexells a una trajectòria amb altres premis, com el Documenta o el de la Crítica de narrativa catalana (ACN / Pere Francesch)

L'escriptor Toni Sala guanya el Premi Crexells amb el thriller "Persecució"

L'Ateneu Barcelonès premia aquest thriller que parteix d'una confessió d'assassinat com a millor novel·la catalana publicada l'any passat

Actualitzat

Un dels noms del Sant Jordi d'estiu serà l'escriptor Toni Sala. La seva novel·la "Persecució" acaba de guanyar el Premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès.

El jurat l'ha escollit com a millor novel·la catalana publicada l'any passat.

 

A "Persecució", Sala construeix un thriller que parteix d'una confessió d'assassinat, en un llibre en què té un gran pes el paisatge de la comarca de la Selva. El punt de partida és aquest: 

"Vaig sortir un any amb un home, fins que vaig saber que havia matat la seva dona. Va dir-m'ho ell mateix. Feia deu anys, amb un ganivet, i havia passat per la presó. No vaig poder escoltar-lo més. El vaig acompanyar fins a la porta, li vaig donar la jaqueta i ell va obrir i va marxar".


Sala es va inspirar en la història real d'una amiga a la qual li va passar això per crear un relat trepidant, narrat des de diferents punts de vista, que parla del mal, la mort i la personalitat polièdrica que tots tenim.

"Intenta que el lector experimenti en un món en el qual potser no s'hi ha trobat", explicava l'autor al programa "Més 324", amb Xavier Graset, l'any passat:
 


Una trajectòria variada i premiada

Nascut a Sant Feliu de Guíxols el 1969, Sala és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Girona i professor al departament d'Humanitats de la Pompeu Fabra. 

Es va donar a conèixer en el món literari amb el llibre de contes "Entomologia", Premi Documenta el 1996. Es va estrenar com a novel·lista el 1998 amb "Pere Marín" i va arribar a un públic més ampli amb "Petita crònica d'un professor a secundària", el 2001. 

El 2004 va guanyar el Premi Sant Joan amb "Rodalies" i, un any després, va ser distingit amb el Premi Nacional de Cultura de literatura.

Ha publicat assajos com "El cas Pujol", guanyador del Premi Ciutat de Barcelona del 2014. El 2015 va aconseguir el Premi de la Crítica de narrativa catalana amb "Els nois", primer títol del catàleg de L'Altra Editorial. 

 

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut