Barcelona

L'escriptor Julià de Jòdar guanya el XVI Premi Carlemany de novel·la

L'escriptor català Julià de Jòdar ha obtingut el Premi Carlemany de novel·la, dotat amb 42.000 euros, per la novel·la "La pastoral catalana", que s'editarà a Proa el gener. La novel·la premiada explica, a través de les vicissituds d'una parella catalana que viatja a Miami per ajudar una amiga, la vulnerabilitat de la societat catalana i europea en el context d'un món en crisi. El premi, convocat pel govern d'Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna, reconeix "la reflexió sobre la contemporaneïtat i sobre les incerteses del nostre temps, producte, en part, d'un passat mal construït", i la valora com a "essencial per entendre'ns a l'entramat del nostre país".

Actualitzat
De Jòdar ha explicat que la seva obra pretén "passar comptes amb el món actual de manera irreverent", ja que, segons la seva opinió, en lloc de l'estat del benestar vivim a l'"estat del malestar". "No sabem cap a on naveguem, ni què hem de fer per sortir d'aquesta navegació", ha dit l'autor, que plasma aquesta sensació confusa en el llibre, que va tardar quatre anys a fer, i el títol del qual vol ser un homenatge a una novel·la de Philip Roth.

L'escriptor ha assumit que el llibre reflecteix la mirada de la seva generació, en què, segons ell, "encara queden restes d'una mala consciència, dels que no van poder passar de les idees a la pràctica. Ja és hora que comenci l'autocrítica, cal deixar-los en pilotes", ha proclamat.

Malgrat el gruix reflexiu que tenyeix l'obra, l'autor ha destacat els elements que la fan molt contemporània, com les abundants referències a internet, la narració dels inicis de l'actual crisi econòmica i l'ascens de Barack Obama a la campanya electoral nord-americana.

Dicotomia entre Europa i els Estats Units

A més, la novel·la planteja una dicotomia entre europeus i nord-americans, per les formes d'actuar, de la mateixa manera que parla de les tensions entre Catalunya i la resta d'Espanya, tot i que, segons De Jòdar, "no hi ha independentistes, ni tesis, ni ideologia".

De Jòdar (Badalona, 1942) és autor de la premiada trilogia "L'atzar i les ombres", tot i que, segons ha dit, a "La pastoral catalana" porta a terme un canvi de registre estilístic: "És una narrativa més solta, que ha permès que els meus mateixos instints creessin el seu relat".
Anar al contingut