Josep Vallverdú rep l'escut que simbolitza el títol de fill predilecte de la ciutat
Lleida

L'escriptor Josep Vallverdú rep als 97 anys el títol de fill predilecte de Lleida

La seva ciutat natal li ha reconegut en un acte a la Seu Vella la tasca sobretot en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil i li ha atorgat una distinció que no es lliurava des de 1927

ACN/RedaccióActualitzat

Nit de reconeixement aquest divendres a Lleida a la tasca de tota una vida dedicada a la literatura de Josep Vallverdú.

Als seus 97 anys, l'escriptor ha rebut de mans de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, l'escut que simbolitza el títol de fill predilecte de la ciutat, que li va atorgar el ple de l'Ajuntament al gener d'aquest any. Aquesta distinció no s'atorgava des de l'any 1927.

Josep Vallverdú ha agraït el reconeixement i s'ha definit com un "enamorat de Lleida" compromès plenament en la seva tasca.

Vallverdú, nascut a Lleida el 1923, autor prolífic en llengua catalana, ha destacat en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil, però també com a intel·lectual, com a docent i com a ambaixador de Lleida.

Els seus llibres han estat traduïts a diversos idiomes i ha obtingut nombrosos premis. Entre d'altres, el Joaquim Ruyra, el Josep M. Folch i Torres -dues vegades-, el Premi de la Generalitat a la millor obra juvenil, el Premi Nacional de Literatura Infantil i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. També ha estat candidat al Premi Hans Christian Andersen, el Nobel de la Literatura per a joves.

Entre la seva obra més coneguda hi ha "Rovelló", protagonitzada per un gos, que va rebre el Premi Folch i Torres l'any 1968 i va ser publicada per l'editorial La Galera l'any 1969. Un llibre que va es va convertir en una sèrie de dibuixos animats, que es va emetre a Televisió de Catalunya entre els anys 2000 i 2004.            

Un moment de l'acte d'homenatge a Josep Vallverdú (ACN)


Acte a la Seu Vella

En l'acte d'aquest divendres, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha afirmat que el compromís personal i polític, la seva longevitat fecunda i activa i la magnitud de la seva obra permeten afirmar que el catalanisme republicà de Josep Vallverdú basteix un pont entre la Segona República i potser la segona transició o la independència, tal com va citar el professor i geògraf Josep Aldomà.

L'alcalde també ha destacat els valors que es troben en l'obra de l'escriptor, com l'amistat, la lleialtat i la pau entre joves i infants.


Relació amb Lleida

De la seva part, Vallverdú ha fet un repàs de la relació que ha mantingut amb la seva ciutat i ha remarcat l'interès per veure-la més completa i madura. S'ha definit com un escriptor "tot terreny" i per aquest motiu, ha considerat que s'ha mantingut "alerta i productiu" durant tants anys.

Segons Vallverdú, el "bateig" d'aquest divendres, l'investeix "de tot l'honor" i ha assegurat que el portarà com un "distintiu de victòria espiritual".

A més de Josep Vallverdú, compten amb la distinció de fills predilectes de Lleida el compositor i pianista Enric Granados (1867-1916), el músic Ricard Viñes (1875-1943), el pintor Jaume Morera i Galícia (1854-1927) i el que va ser capità general de Catalunya entre els anys 1924 i 1930, Emilio Barrera Luyando (1869-1943).

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut