L'escriptor Ildefonso Falcones, a judici acusat d'un frau d'1,4 milions a Hisenda
La Fiscalia demana 9 anys de presó tant a l'escriptor com a la seva dona per, presumptament, evadir diners dels drets d'autor
L'escriptor Ildefonso Falcones, a judici acusat d'un frau d'1,4 milions a Hisenda
L'escriptor Ildefonso Falcones, a judici acusat de frau d'1,4 milions a Hisenda
Ildefonso Falcones a l'Antic Hospital de la Santa Creu, el 2016 (ACN/Cortina P.)
Barcelona

L'escriptor Ildefonso Falcones, a judici acusat d'un frau d'1,4 milions a Hisenda

La Fiscalia demana 9 anys de presó tant a l'escriptor com a la seva dona per, presumptament, evadir diners dels drets d'autor

Redacció Actualitzat
TEMA:
Delictes econòmics

El jutjat penal número 25 de Barcelona jutja l'escriptor i advocat Ildefonso Falcones per presumpte frau a Hisenda

La Fiscalia demana 9 anys de presó tant per a ell com per a la seva dona, María del Carmen Rosich, per, presumptament, haver evadit al fisc 1,4 milions d'euros procedents dels drets d'autor de "best-sellers" com "L'església del mar", entre el 2009 i el 2011. 

Segons l'Agència Tributària, l'estafa s'hauria fet a partir de la cessió dels drets d'autor a un entramat de societats amb seu en altres països, alguns dels quals paradisos fiscals. 

Ildefonso Falcones i la seva dona, d'esquena en la primera sessió del judici per frau fiscal
Ildefonso Falcones i la seva dona, en la primera sessió del judici per frau fiscal (Europa Press)

En la segona sessió del judici dedicada a proves pericials, al jutjat penal número 25 de Barcelona, pèrits proposats per la defensa han negat que les societats de Falcones en tercers països formessin un entramat simulat amb l'única finalitat d'evadir impostos. 

Ho demostra, ha dit un dels declarants, que Falcones va repatriar els fons a través d'una societat amb seu a la UE. "No té sentit que si tant ens agraden els paradisos fiscals, a l'hora de cobrar els rendiments ens n'anem a Europa. Seria més còmode que els volgués ocultar al Carib", ha afirmat. 

També han argumentat que, quan va cedir els drets de "La catedral del mar" a una societat mercantil vinculada al seu bufet d'advocats, ho va fer "a preu de mercat" perquè era dos anys abans que el llibre fos un supervendes. 

Fonts de la defensa han destacat que Hisenda "ha fet quatre rectificacions" dels primers informes acusatoris i mantenen que la quantitat reclamada és de 700.000 euros, la meitat del que s'havia fixat d'entrada. 

L'inspector de l'Agència Tributària, que a la seva declaració davant el jutge no ha precisat la xifra que consta en el seu últim informe, sí que ha reconegut que ha rebaixat la quota. 

A preguntes dels advocats, els pèrits de la defensa han contestat que no és habitual que l'Agència Tributària modifiqui les conclusions d'aquesta manera. "En els 25 anys que porto de pèrit, no he vist tres rectificacions d'un informe pericial", ha afegit un dels especialistes. 

Les parts també han interrogat els experts sobre el paper del germà de Falcones, Rafael, que ja és mort i l'assessorava en els negocis. 

Els dos acusats no declararan fins divendres, el dia en què està prevista la segona sessió del judici. 

Amb "L'església del mar", publicada l'any 2006, Falcones va arribar a la fama. L'escriptor barceloní va continuar amb èxit la carrera amb altres novel·les com "La mà de Fàtima", "La reina descalça" i "Els hereus de la terra", la continuació de la seva obra més coneguda.

ARXIVAT A:
Delictes econòmics Literatura Judicial
Anar al contingut