Bilbao

L'escriptor basc Kirmen Uribe guanya el Premi Nacional de Narrativa

Aquesta setmana, l'escriptor basc Kirmen Uribe ha obtingut el Premi Nacional de Narrativa per la novel·la "Bilbao-New York-Bilbao", escrita en euskera. El guardó, dotat amb 20.000 euros, l'atorga el Ministeri de Cultura, i Uribe es converteix en el tercer autor que obté aquest premi per un llibre escrit en euskera, després de Bernardo Atxaga i Unai Elorriaga. Kirmen Uribe és més conegut al País Basc per la seva poesia i sobretot després que Patxi López va triar uns versos seus per al seu acte d'investidura com a lehendakari.

Actualitzat
La primera novel·la del filòleg de 39 anys nascut a Ondarroa desgrana, amb l'excusa d'un viatge a Nova York, la història de tres generacions de bascos. "És una novel·la amb molts colors i moltes textures", explica Uribe, que afegeix: "No he volgut escriure una novel·la convencional, a la manera ortodoxa, sinó obrir el gènere, buscar fórmules noves".

Uribe ha explicat que li va sorprendre rebre el premi però que està molt content i agraït, i que la concessió li permetrà, sobretot, tenir temps "per poder seguir escrivint". També reconeix que el guardó suposarà "un impuls per donar a conèixer" la seva obra, de la qual només s'han editat 8.000 exemplars i que ara espera que es publiqui en català, castellà i anglès.

Aquesta setmana, Kirmen Uribe també ha quedat finalista per al Premi Euskadi de Literatura juntament amb els escriptors Harkaitz Cano, Luis Garde, Xabier Lete, Anjel Lertxundi i Juanjo Olasagarre. En la modalitat en castellà, els finalistes d'aquests guardons són María Luisa Balda, Luisa Etxenike i Javier Saez de Ibarra.
Anar al contingut