Madrid

L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza, Premi Cervantes 2016

Segons el jurat, Mendoza va inaugurar una nova etapa en la narrativa espanyola

RedaccióActualitzat

L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza ha guanyat el Premi Cervantes 2016, el guardó més important de les lletres hispanes dotat amb 125.000 euros. Ho ha anunciat aquest migdia el ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo.

Creat el 1975 pel ministeri de Cultura, aquest premi està considerat el Nobel de Literatura en castellà i reconeix la trajectòria d'un escriptor que amb el conjunt de la seva obra hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispànic.

El 23 d'abril, dia que es commemora la mort de Cervantes, l'escriptor rebrà aquest guardó durant una cerimònia que, com és habitual, tindrà lloc a la Universitat d'Alcalá de Henares i que estarà presidida pels reis Felip i Letícia.

En aquesta edició, el jurat ha estat format pels dos últims guardonats, Juan Goytisolo i Fernando del Paso, així com de membres proposats per la Reial Acadèmia Espanyola, l'Acadèmia Salvadorenca de la Llengua Espanyola, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, la Unió d'Universitats de l'Amèrica Llatina, l'Institut Cervantes, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, de l'Associació Internacional d'Hispanistes i de les federacions d'Associació de Periodistes d'Espanya.

L'any passat l'escriptor guardonat va ser el mexicà Fernando del Paso.

 

Biografia literària

 

Eduardo Mendoza va començar la seva carrera literària el 1975 amb "La verdad sobre el caso Savolta", que va rebre el Premi de la Crítica. Des d'aleshores ha publicat 15 novel·les, dos llibres de relats, dues obres de teatre i quatre d'assaig.

Nascut a Barcelona el 1943, és llicenciat en Dret i va treballar per a traductor de l'ONU a Nova York durant gairebé deu anys, del 1973 al 1982.

Després de la primera i exitosa novel·la va publicar "El misterio de la cripta embrujada" (1979) i "El laberinto de las aceitunas" (1982). "La ciudad de los prodigios" (1986) va ser portada al cinema per Mario Camus i escollida millor llibre de l'any a França, a més de guanyar el Premi Ciutat de Barcelona i el guardó italià Grinzane Covour.

Es va estrenar com a dramaturg amb l'obra de teatre "Restauració" (1990) escrita en vers lliure i en català i representada per la seva dona Rosa Novell, a qui Mendoza va dedicar l'obra.

Altres obres destacades de l'autor són "Sin Noticias de Gurb" (1991), "El año del diluvio" (1993), "La aventura del tocador de señoras" (2001) o
"Mauricio o las elecciones primarias" (2006).

Va debutar amb el gènere del relat amb "Tres vidas de santos". I va ser guardonat amb el Premi Planeta el 2010 per "Riña de gatos".

Les seves últimes novel·les són "El enredo de la bolsa o la vida" (2012) i "El secreto de la modelo extraviada" (2015).

Eduardo Mendoza ha traduït Edward Morgan Forster, William Shakespeare i Lord Byron.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut