Una de les protestes de les famílies i la comunitat educativa de l'Escola Sant Felip Neri (CCMA)

L'escola Sant Felip Neri de Barcelona, a Ciutat Vella, guanya la batalla i serà pública

La comunitat educativa i les famílies feia temps que es mobilitzaven perquè deien que la viabilitat del centre perillava

RedaccióActualitzat

L'Escola Sant Felip Neri, amb 60 anys d'història en ple centre de Barcelona, es convertirà en pública. Feia temps que demanava deixar de ser un centre concertat i el canvi de titularitat es farà realitat el curs vinent, el 2023-24.

El centre escolar del barri Gòtic feia temps que reclamava aquesta mesura perquè deia que estava en perill de tancament, per problemes econòmics i per manca d'espai.

La comunitat educativa portava un quant temps que es mobilitzava i també demanava mantenir la ubicació actual a la plaça de Sant Felip Neri pel paper de cohesió social que consideren "imprescindible" al barri Gòtic.

La incorporació de l'Escola Sant Felip Neri a la xarxa de la Generalitat servirà per incrementar l'oferta pública a Ciutat Vella i la seva zona educativa.

Des que es va aprovar el decret que ho permet, ara fa tres anys, ja seran 13 les escoles i instituts que s'han integrat a la xarxa pública.

Obres per millorar les instal·lacions

El centre està situat en unes instal·lacions propietat de la Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, i és una escola d'una única línia amb 331 alumnes matriculats aquest curs 2022-2023.

Inclou les etapes d'educació infantil (66 alumnes), primària (147) i secundària (118). L'escola té dos edificis, un d'infantil i primària i l'altre de secundària, que passaran a ser de lloguer.

S'hi faran obres amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, que es pagaran a mitges entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Es preveu que les comencin el 2023 i les acabin l'any següent.

Sense debat al ple de l'Ajuntament de Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i representants dels grups municipals van rebre a finals d'octubre un grup d'alumnes, famílies i docents de l'escola Sant Felip Neri per mostrar-los suport en la reivindicació d'integrar-se a la xarxa pública.

Al Saló de Cent, un portaveu de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA), Josep Maria Boronat, va llegir una declaració institucional impulsada per ERC que no va prosperar, perquè el grup Valents no la va signar. És per això que no es va arribar a debatre al ple.

Josep Maria Boronat, de l'AFA Sant Felip Neri, a l'Ajuntament de Barcelona (ACN/Laura Fíguls)

Un projecte que va arrencar el 1959

L'Escola Sant Felip Neri va néixer l'any 1959, al cor del barri Gòtic, impulsada pel pare Serafí Alemany Esteve.

A partir del 1982 se'n va fer càrrec la Fundació Privada Torras i Bages, adscrita al Protectorat de Fundacions Catalanes. Des de l'any 1988 és un centre privat-concertat amb el Departament d'Educació de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut