Alumnes d'infantil de l'escola Costa i Llobera de Barcelona (ACN / Blanca Blay)

L'escola presencial torna al setembre sense distància fins a quart de Primària

El protocol que proposa el ministeri preveu grups estables de com a màxim 20 alumnes fins a quart de Primària i distància d'1,5 metres a partir de cinquè

RedaccióActualitzat

Ja comencem a saber detalls de com serà el curs escolar 2020-2021. La ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha explicat la seva proposta: que sigui "presencial" per a tots els alumnes, i n'ha establert les mesures "necessàries", que no seran tan estrictes com les que s'havien marcat per a la reobertura d'aquest curs.

L'endemà d'avançar-ne alguns aspectes, i després de presentar una proposta d'acord de 14 punts als consellers de les comunitats autònomes, Celaá ha comparegut en roda de premsa.

Ha defensat la importància de l'activitat presencial a l'escola i ha valorat que el tancament dels centres educatius "ha suposat un gran impacte en la infància i en la societat en el seu conjunt".

"L'educació a distància no substitueix l'aprenentatge presencial ni la socialització que suposa l'entorn escolar."


En aquest sentit, ha defensat que cal "paliar l'impacte" d'aquests tres mesos d'educació online. A més, ha afegit, ha generat "bretxes de desigualtat".

També a volgut reconèixer i agrair el treball dels alumnes, dels docents i de les famílies.

Celaá ha remarcat que les competències educatives estan en mans de les comunitats autònomes i que no s'han tocat ni durant l'estat d'alarma.

Ha reivindicat, però, el paper de coordinació i d'afavoriment de marcs generals del ministeri que dirigeix, per aconseguir un retorn a l'escola "segur, saludable i sostenible"".


Bargalló: "Coincidència de partida"

Quan la roda de premsa de Celaá encara no havia acabat, el Departament d'Educació ha fet públic un comunicat de resposta en què s'expressa la "coincidència de partida" amb l'acord de 14 punts, però deixa clar que "no acceptaria" cap document "amb caràcter normatiu o reglamentari" del Ministeri d'Educació, només amb "orientacions genèriques no vinculants".

El comunicat també recull el "malestar" del conseller d'Educació, Josep Bargalló, "per la presentació d'un esborrany no vinculant amb la formalitat de document oficial", en la mateixa línia ja expressada dimecres.

Al seu compte de Twitter, el president de la Generalitat, Quim Torra, va dir que Celaá "oblida que les competències són de la Generalitat":

 

 

La ministra ja havia concretat en entrevistes a diferents mitjans que la previsió és que els centres s'obrin "per a tothom" i no en grups reduïts com es va anunciar inicialment.

Ho ha justificat assegurant que ara es té més informació que a l'inici de la pandèmia sobre el paper dels nens com a transmissors. Una informació, ha dit, que apunta que la transmissió per part dels infants és menor de la que es creia.
 

Protocol de mesures i indicacions de Sanitat

Fins a quart de Primària, el ministeri preveu grups estables de 20 alumnes com a màxim, que no caldrà que mantinguin distàncies ni portin mascaretes.

A partir de cinquè de Primària, la distància de seguretat es rebaixa de 2 metres a 1,5 metres i la mascareta serà necessària quan aquesta distància no es pugui mantenir. Per als alumnes de més de 10 anys, el ministeri no parla de ràtios. 

 

Els ministeris de Sanitat i d'Educació han elaborat un document que servirà de base als centres educatius per al curs escolar 2020-2021. Serà un marc comú que es podrà adaptar a cada comunitat autònoma i implementar segons la "realitat" de cada centre.

El document preveu que en Educació Infantil i fins a quart de Primària -inclòs-, es puguin fer grups estables d'alumnes, "idealment" de 15 (màxim 20), que podran socialitzar sense mantenir la distància interpersonal, perquè es considera un grup de "convivència estable".

Això, a més, permetrà el rastreig de contactes de manera més ràpida i senzilla si es donés el cas.


Distància d'1,5 metres a partir de 5è

En el cas de cinquè i sisè de Primària, Educació Secundària i Batxillerat, els espais s'organitzaran de manera que comptin amb una separació d'1,5 metres i no de 2, com s'havia apuntat inicialment. No s'estableix ràtio d'alumnes per aula.

 

Una aula de 3r d'ESO de l'institut escola Costa i Llobera (ACN / Blanca Blay)


Així mateix, es prioritzarà "en la mesura que sigui possible", la utilització d'espais a l'aire lliure per fer activitats educatives i d'oci, en lloc de llocs tancats.

En matèria de prevenció personal, es recomana la higiene de mans freqüent i "meticulosa", evitar tocar-se el nas, els ulls i la boca i utilitzar mocadors d'un sol ús.


L'ús de la mascareta

Pel que fa a la mascareta, a Educació Infantil no serà obligatòria. A Primària, de primer a quart, tampoc en serà necessari l'ús si s'està en un grup estable de convivència. En cas que no sigui així i no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres, se n'haurà de portar.

Els alumnes a partir de cinquè de Primària l'hauran de dur obligatòriament quan no puguin mantenir la distància interpersonal, però no quan estiguin asseguts a l'aula.

 

Els centres també hauran de disposar d'un protocol de neteja i desinfecció que s'haurà de fer almenys un cop al dia. I que s'haurà de reforçar en els espais que ho requereixin per la intensitat del seu ús. Per exemple, als banys, on s'hauran de fer almenys tres desinfeccions al dia.

També s'hauran de ventilar les instal·lacions durant almenys cinc minuts abans de començar la jornada. També en acabar i entre classes, sempre que "sigui possible".

A més, s'aconsella que, quan les condicions meteorològiques ho permetin, es mantinguin obertes les finestres el major temps possible.


Protocol davant de possibles casos

El document també indica que davant d'un possible cas d'una persona que comenci a desenvolupar símptomes, el centre el portarà a un espai d'ús individual, li col·locarà la mascareta quirúrgica (tant al possible cas com a la persona que es quedi a la seva cura) i s'avisarà la seva família.

El TSJC rebutja el recurs de la USTEC

Precisament aquest dijous, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anunciat que desestima el recurs que el sindicat USTEC havia presentat en contra de la reobertura de les escoles en els territoris que assolien la fase 2 de la desescalada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació Fases de la desescaladaDesescalada
Anar al contingut