L'escola concertada vol que la Generalitat assumeixi el cost del personal no docent
L'escola concertada acull el 30% dels alumnes a Catalunya (Pexels)

L'escola concertada demana ajuda econòmica a la Generalitat pel coronavirus

Es queixen de falta de recursos davant de les dificultats d'algunes famílies per pagar les quotes que financen la sisena hora o els costos de manteniment

Àgata Fàbregas GomisActualitzat

L'escola concertada demana a la Generalitat que assumeixi el cost del personal no docent, tal com fa amb la pública. L'impacte del tancament dels centres educatius deixa en dificultats moltes de les 700 escoles concertades, que denuncien que no disposen de prou mitjans econòmics per fer-hi front.

Els centres concertats es financen per dues fonts. El concert que tenen amb la Generalitat els permet pagar el sou dels docents i el personal d'administració i serveis. El Departament d'Educació ha garantit que seguirà assumint aquesta despesa.

A més, hi ha la quota que paguen les famílies. Es destina a la sisena hora, la resta de personal i els costos de manteniment. Els centres han optat per mantenir seguir-la cobrant, restant-ne la part del menjador, excursions i extraescolars.

 

Eva Salvà, directora general de l'Agrupació Escolar Catalana, explica que estan intentant "mantenir i preservar al màxim la part docent". També Miquel Mateo, secretari general adjunt de la Federació d'Escoles Cristianes de Catalunya, manté que "aquesta qüestió s'intenta dissenyar amb la màxima normalitat possible".

En el context actual, però, hi ha famílies que han vist reduir els ingressos aquestes setmanes, i que es veuen amb dificultats per pagar les mensualitats. Una situació que obliga a fer equilibris en centres com l'Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, gestionada per una cooperativa de pares i mares, com explica Aïda Artiz, presidenta del consell rector de l'escola:

"Tenim famílies afectades per un ERTO o que són autònomes. Entre tots haurem de veure com anem solucionant aquests temes. El millor per a nosaltres és el millor per a l'escola, perquè l'escola és nostra."

Eva Salvà remarca que molts centres no tenen recursos:

"Hem de pensar que les escoles concertades, en la seva majoria, són sense afany de lucre. I, per tant, no disposen de recursos que els sobrin de molta tresoreria per poder fer front a una situació tan complicada."

 

Alguna escola ha presentat un ERTO per al personal de menjador i extraescolars
Alguna escola ha presentat un ERTO per al personal de menjador i extraescolars (ACN/Blanca Blay)


Alguna escola ha fet expedients de regulació temporals d'ocupació per al personal de menjador i extraescolars. La patronal reclama al Departament solucions perquè aquesta mesura no s'estengui a més centres.

Miquel Mateo demana que es valori el servei públic que fa el personal:

"Aquesta personal està fent el servei que també poden fer en una altra xarxa i, d'alguna manera, el que volem és apaivagar al màxim aquesta crisi econòmica. I, com a centres del servei d'educació de Catalunya, entenem que hi ha d'haver un tracte anàleg al que s'ha fet als centres públics."

Un punt en què coincideix Eva Salvà:

"Que es tracti de manera anàloga de com s'està tractant l'escola pública, perquè tots formem part del servei d'educació de Catalunya."

L'escola concertada acull 367.000 alumnes, el 30% del total a Catalunya.

Bargalló respon a les concertades

El conseller d'Eduacaió, Josep Bargalló, ha respost a la demanda de les escoles concertades que la Generalitat es faci càrrec dels ingressos del seu personal no docent, com treballadors de menjador o monitors.

Bargalló ha dit que només depenen d'Educació mestres i personal d'administració i que la resta, qui s'hagi quedat sense feina, s'ha d'acollir a les ajudes tant de la Generalitat com del govern espanyol.

Ha afegit que el departament no es planteja en cap cas allargar el curs i que acabarà en la mateixa data prevista.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
Anar al contingut