Andorra

L'escalfament global posa en risc el futur de les estacions d'esquí a tot el món

Amb el canvi climàtic, el futur de les estacions d'esquí és cada vegada més negre. Com a mínim, això és el que pensen els experts del sector de la neu que aquests dies debaten el seu futur a Andorra. Asseguren que l'escalfament de la Terra farà pujar la cota de neu i reduirà el període apte per fer neu artificial. De fet, es calcula que per sota dels 2.000 metres l'esquí serà un esport pràcticament impracticable. La conseqüència de tot plegat és que s'escurçaran les temporades de neu i -segons vaticinen els experts- dues terceres parts dels 4.000 complexos d'esquí que hi ha a tot el món podrien haver de tancar.

Actualitzat

Les conseqüències seran tràgiques per a tot el sector però, en el cas del Pirineu esquiable, la nova cota derivada de l'augment de les temperatures comportarà el tancament de totes les estacions. Això sí, el fenomen serà global. Per exemple, si la temperatura puja quatre graus -una de les hipòtesis amb què treballen els experts-, dos terços de les pistes dels Alps hauran de tancar. A Alemanya, per exemple, es quedarien directament sense estacions d'esquí.

El fet és que un increment d'1,8 graus de la temperatura l'actual suposaria una pèrdua d'uns 40 dies de neu. Amb aquesta xifra, la viabilitat de les estacions d'esquí és pràcticament impossible, ja que es calcula que amb menys de 100 dies hàbils d'activitat és molt difícil que una estació tiri endavant.

De l'esquí en viuen uns 4.000 complexos d'esports d'hivern a tot el món. Només als Alps hi ha més de 600 estacions d'esquí, que reben cada any uns 70 milions d'aficionats i que generen una xifra de negoci de 50.000 milions d'euros.

Anar al contingut