Els preus de la benzina s'han frenat (EFE/Víctor Casado)

L'escalada de preus es modera: l'IPC avançat del setembre se situa en el 9%

Si es confirma la dada provisional, marcaria una tendència a la baixa de la inflació des del juliol

Actualitzat

Els preus segueixen disparats, però aquest setembre l'escalada s'ha moderat. La inflació se situa en el 9% al conjunt de l'Estat, mig punt menys que a l'agost, segons l'IPC avançat.

No és que els preus baixin sinó que no pugen tant perquè la llum ha baixat respecte al setembre de l'any passat. També hi ha tingut a veure el preu de gasolina, el gasoil i el transport, que també són més barats. 

És una dada provisional, que si es confirma, marcaria una tendència a la baixa dels preus des del juliol, quan van arribar al seu pic i es va situar en el 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984.

Les dades definitives es publicaran el 14 d'octubre.

També destaca que la inflació subjacent, la que no està condicionada pels alts i baixos de l'alimentació ni l'energia, finalment ha baixat després de 14 mesos consecutius a l'alça. Aquest indicador s'ha situat al 6,2%, després que el juliol arribés al 6,4%, el nivell més alt des del gener del 1993.

La inflació de l'agost es va situar al 10,5% a Espanya i al 10,2% a Catalunya. Aquest setembre baixa dels dos dígits, després de tres mesos seguits per sobre del 10%.


L'estalvi en electricitat i carburants

L'estalvi en la factura elèctrica i en els carburants és el principal factor d'aquest descens en l'IPC al setembre.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat aquest dimecres que l'anomenada "excepció ibèrica" ha permès un estalvi de 2.600 milions d'euros als consumidors elèctrics, 17 euros per factura al mes respecte al que s'hauria d'haver pagat si no existís aquest mecanisme.

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut