L'escalada constant de contagis pressiona els serveis d'urgències dels CAP

Entre el 80 i el 90 per cent de visites que estan atenent als CUAP són per covid

RedaccióActualitzat

Les dades d'aquest diumenge confirmen l'augment de contagis de covid a Catalunya. Segons el Departament de Salut, tots els indicadors empitjoren.

El casos positius confirmats les últimes 24 hores són 8.339. I el percentatge de positius respecte als que es fan les proves --la taxa de positivitat- supera el 13,5%. El risc de rebrot també ha pujat més de 250 punts de cop. Ara està a gairebé 1.700.

Als hospitals, hi ha 45 persones més ingressades. També pugen els que estan greus. A l'UCI hi ha 381 persones, 5 més que ahir. I pel que fa a les víctimes mortals, s'han més que doblat en els últims 15 dies. Segons l'últim recompte, en 24 hores han mort 19 persones més.


Demanen que amb símptomes lleus la gent no vagi a urgències

Als centres d'atenció primària, que són la primera línia per rebre els pacients, ha augmentat exponencialment la pressió assistencial a causa de l'augment de contagis. Respecte a fa un any, les visites s'han doblat i divendres van arribar a les 42.000 visites en un sol dia.

Aquest diumenge, dia de Sant Esteve, els CUAP, centres d'urgències d'atenció primària, no només no descansen, sinó que hi ha encara més activitat. Entre el 80 i el 90% de visites que estan atenent són per covid.

Davant l'allau d'usuaris, demanen que es facin telemàticament totes les consultes que sigui possible, com ha explicat a TV3 Toni Brugué Fontova, metge i cap de guàrdia del CUAP Sant Martí de Barcelona:

"Si feu un test d'antígens que resulta positiu i teniu símptomes lleus en forma de congestió nasal, unes dècimes de febre, una mica de mal de cap, us confineu. S'ha de fer quarantena, no cal que vingueu al CAP o a un centre d'urgències si no us trobeu molt malament."

 

Les visites de persones amb símptomes lleus augmenten la pressió a uns professionals que es troben al límit, com apunta a TV3 Anna Ogalla Tomàs, infermera i cap de guàrdia del CUAP Sant Martí de Barcelona:

"Ens agafa ja esgotats, tant mentalment com físicament, i arriba un punt que ja estem molt cansats, a més, amb un volum de càrrega assistencial molt elevat. Jo crec que és de les onades en què més volum de pacients estem trobant. Per sort, la majoria són símptomes lleus, però igualment és molta càrrega assistencial."


Un 76% de les residències, sense cap cas de covid

A les residències de gent gran, encara s'han de mantenir les mesures i totes les precaucions, però la situació ha canviat radicalment gràcies a les vacunes.

Ara hi ha un 76% de residències sense cap cas de covid. En el 18% hi ha casos positius, però el brot es considera controlat. I hi ha un 5% de residències amb casos actius de covid.

Prop del 90% de les persones que viuen en residències ja tenen la dosi de reforç. Però davant l'avanç dels contagis, a partir d'ara, en aquelles residències on la cobertura vacunal de la tercera dosi no sigui superior al 85%, els usuaris considerats contactes estrets hauran de fer quarantena.

Per als residents i les seves famílies, aquesta millora ha facilitat el contacte que les fortes restriccions de l'any passat varen impedir. Així ho ha vist un equip de TV3 en una residència de Sant Pere de Ribes:

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut