L'esborratment de dades genètiques del coronavirus enfosqueix el debat sobre el seu origen
Sorgeixen dubtes de si els casos originats en el mercat de Wuhan van ser els primers (Reuters/Aly Song)

L'esborrament de dades genètiques del coronavirus enfosqueix el debat sobre el seu origen

Recuperades per un investigador nord-americà, suggereixen que el virus ja circulava abans que s'anunciessin els primers casos a Wuhan

Actualitzat

La recerca de l'origen del coronavirus de la Covid viu un altre capítol. Un investigador nord-americà explica que ha recuperat unes seqüències genètiques que havien estat esborrades i que fan pensar que el SARS-CoV-2 ja estava present a Wuhan abans del que es creia.

Això no dona ni treu suport a la hipòtesi que va passar als humans des dels ratpenats a través d'un animal intermediari, ni a la que sosté que va sortir de forma accidental d'un laboratori. Però afegeix una mica més de misteri i malfiança a la història.

Jesse Bloom, investigador en genètica de l'evolució dels virus en el Centre de Recerca del Càncer Fred Hutchinson, a Seattle, ha explicat com ha recuperat unes dades que il·lustren sobre el genoma del virus que havien estat dipositades i després esborrades d'una base de dades del Centre Nacional d'Informació sobre Biotecnologia, que forma part de l'Institut Nacional de la Salut dels Estats Units.

Bloom ho explica en un article no sotmès a revisió ni publicat, que va penjar dimarts a la web BioXriv.

Posteriorment va fer un fil de Twitter aprofundint en algunes idees.

A l'article, Bloom explica que va recuperar els arxius al núvol de Google i va poder reconstruir parcialment seqüències de 13 primeres mostres del coronavirus. I la seva conclusió és aquesta:

"L'anàlisi filogenètica d'aquestes seqüències en el context de les dades existents anotades acuradament suggereix que les seqüències recollides en el mercat de marisc de Huanan, el focus de què van informar l'equip conjunt xinès i de l'OMS, no són plenament representatives dels virus que hi havia a Wuhan al principi de l'epidèmia."

Segons Bloom, el SARS-CoV-2 aïllat després conté mutacions que el fan més semblant a d'altres trobats en ratpenats.

Dit d'una altra manera, el virus de les primeres persones infectades al mercat de Huanan està més lluny dels coronavirus que es troben en ratpenats que les mostres aïllades posteriorment als Estats Units.

Per tant, aquí apareix un interrogant: si les mostres del mercat corresponen als primers contagis, ¿com pot ser que persones infectades posteriorment i fora de la Xina tinguessin virus més propers als dels ratpenats?

Quan van sorgir els primers casos?

Això indicaria que, de fet, els contagis que van sorgir en el mercat de marisc --i on també es venien animals vius- no van ser els primers i que el virus ja circulava abans, si bé no s'havien detectat --o no s'havien anunciat-- els casos.

Això s'afegeix a proves creixents que al novembre ja hi hauria hagut persones amb el que després s'anomenaria Covid-19.

Un article publicat aquest dijous a Nature recull l'opinió de Sudhir Kumar, genetista de la Universitat Temple de Filadèlfia, per a qui potser el virus no va aparèixer per primer cop en el mercat, sinó que allà s'hauria produït "un dels primers esdeveniments supercontagiadors".

Segons els científics i el mateix Bloom, les seqüències parcials donen informació sobre l'evolució del virus, però no proporcionen més llum sobre el seu origen.

La hipòtesi que va passar dels ratpenats als humans té encara un punt feble: no s'ha trobat l'animal intermediari que hauria fet de pont.

En comptes d'aclarir-se el tema, s'hi afegeixen nous interrogants. Les seqüències acompanyaven un article publicat a la revista Small per investigadors de Wuhan i Xangai al juny del 2020. S'hi exposava una tecnologia utilitzada per seqüenciar el coronavirus. I van ser els autors d'aquest article els que van demanar que s'esborressin les dades. Nature explica que aquests autors no van respondre a les seves preguntes sobre les raons d'haver demanat que s'esborressin les dades.

Això ha fet que el viròleg Xavier Abad, de l'IRTA-CReSA, digués en el seu compte de Twiter que ara la seva opinió bascula de la zoonosi --origen animal-- a l'accident de laboratori, però simplement per tot aquest enigmàtic secretisme.

Bloom va ser un dels 18 autors que el 14 de maig van publicar una carta a la revista Science per demanar que s'investigui més a fons l'origen del coronavirus, perquè tant la zoonosi com l'accident de laboratori seguien sent possibles.

Demanaven una investigació transparent, objectiva i sotmesa a una revisió independent. En definitiva, volien que es promogués "un discurs desapassionat i basat en la ciència sobre aquest tema, difícil però important".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut