Barcelona

Les xarxes socials demanen que Sant Jordi sigui festiu cada any

Velles demandes, noves maneres de reivindicar. Les xarxes socials donen visibilitat a una petició tan antiga com la mateixa festa de Sant Jordi: que la diada sigui un dia festiu. Enguany coincideix en cap de setmana, però això només passa cada cinc anys. La resta cauen entre setmana. El fet que coincideixi amb la Setmana Santa és encara menys habitual, i no tornarà a passar fins al 2028. Una petició de Facebook recull suports perquè Sant Jordi sigui un dia festiu nacional, com l'Onze de Setembre. Ja en té més de 111.000. La diada és molt present a internet amb grups a Facebook i és "trending topic" a Espanya.

Actualitzat
Sant Jordi, festiu o no? Aquest és un debat amb anys d'història. Hi ha qui prefereix l'aroma d'un dia laborable especial, calculant el temps just per escapar-se a comprar la rosa o el llibre, comptant les hores per poder sortir a passejar pel centre de la ciutat i aconseguir aquella signatura del seu autor preferit.

A l'altre bàndol, els que reclamen un dia festiu propi per a una de les festes que més enorgulleixen el país. Una gran festa per a un dia únic. Marcada en vermell al calendari perquè tothom hi pugui participar i gaudir-ne des que surt el sol i es posen les primeres parades fins a la nit, amb la llista dels llibres més venuts.

Aquest és un debat en què tothom pren posició. Una qüestió que amb les xarxes socials s'ha vist magnificada. Ara ja ens podem posicionar en públic sobre aquesta qüestió, com ho han fet més de 110.000 persones a Facebook, que demanen que Sant Jordi sigui festiu.

Aquesta no és l'única pàgina dedicada al dia dels llibres i les roses. Sant Jordi per si mateix agrada a més de 176.000 persones a Facebook. I els més romàntics o tendres sempre poden aficionar-se a grups com "Pares que regalen roses a les seves filles per Sant Jordi".

Líder a Twitter

La diada també ha estat líder a la xarxa social de moda. #SantJordi ha arribat a ser "trending topic" mundial. Hi ha missatges de tota classe: seguiment de la jornada, llibres comprats, roses regalades...



A més, el 23 d'abril és el dia en què va morir Josep Pla. En fa trenta anys i la Institució de les Lletres Catalanes ha aprofitat l'efemèride per recopilar cites de l'autor. Sota l'etiqueta #30JosepPla hi ha frases, pensaments i escrits del mestre de la literatura catalana. Un exemple escaient per avui: "Va plovent. És el mes d'abril. Tota la naturalesa que tinc davant els ulls es torna viva i alça les orelles de la felicitat."

"Bookcrossing"?

I per als qui vulguin trobar una nova utilitat a internet, poden practicar el passallibres en ple Sant Jordi. És a dir, la pràctica que consisteix a llegir un llibre i deixar-lo en algun lloc del carrer perquè en gaudeixi un altre lector. Aquest, al seu torn, quan l'hagi llegit, l'haurà de tornar a "alliberar" perquè trobi un nou amo temporal.

A Barcelona ja fa temps que funciona i amb motiu de Sant Jordi el CCCB ha creat un mapa i un compte de Twitter amb pistes per trobar llibres nous.

I pels amants de la rosa, poden enviar la flor digital del 3cat24.
Anar al contingut