Grup turistes BCN 2021
Un grup turístic guiat davant de la catedral de Barcelona (ACN/Jordi Bataller )

Les visites guiades a Barcelona, en grups de 15 i caminant en sentit únic en alguns llocs

El nou acord de bones pràctiques i convivència en l'espai urbà vol evitar guies poc qualificats i equilibrar la convivència del turisme amb les activitats quotidianes

L'Ajuntament de Barcelona i les dues principals associacions de guies turístics,  AGUICAT i APIT, acreditades per la Generalitat, han firmat un acord de bones pràctiques i de convivència en l'espai urbà. Entre altres mesures, es limiten els grups a menys de 30 persones, es promou la utilització d'audioguies i establir itineraris que minimitzin les molèsties a la vida quotidiana.

Aquestes mesures seran més restrictives en barris de més alta densitat com Ciutat Vella o la Barceloneta.

Grups de 30 persones i 15 a Ciutat Vella

Al conjunt de la ciutat, els grups turístics han de ser de menys de 30 persones i s'adaptaran a la mida dels espais que es visiten. Així, als espais amb més densitat turística, com és el cas de Ciutat Vella --Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera-- i la Barceloneta, els grups es limitaran a un màxim de 15 persones.

En aquests barris també s'obliga a l'ús de radioguies per a grups, o l'establiment d'un sentit únic de circulació en 24 carrers i places.

En altres punts es fixarà un aforament màxim per poder fer explicacions in situ, les quals hauran de ser breus en dies de molta afluència de grups. Es farà per exemple en localitzacions com la plaça Sant Jaume, el fossar de les Moreres, la plaça Sant Felip Neri, la façana del Palau de la Música o la plaça Lluís Millet.

A la resta de la ciutat, es promou el sistema de radioguia, i el compromís de no utilitzar megàfons per reduir el soroll i la contaminació acústica.

La Sagrada Família és un dels punts de la ciutat on es concentren més turistes (EFE)

Circulació dels grups en fila i per la dreta

D'altra banda, s'apunten criteris per garantir desplaçaments segurs i accessibles dels grups, com la tria adequada dels punts d'inici, d'aturades i de finalització, la previsió d'itineraris de circulació dels grups i àrees de descans.

Per facilitar la circulació d'altres persones, caldrà deixar lliure un mínim del 50% de l'amplada del carrer, en els trams amb sentit de circulació marcat. A més, els grups circularan per la dreta i dues persones o una persona darrere l'altra en fila.

També hi ha el compromís de no captar turistes a la via pública, fomentar les visites programades, la compra anticipada d'entrades, i desenvolupar un pla de mobilitat que doni punts suficients d'encotxament i desencotxament a prop dels punts d'interès.

Guies oficials i titulats

El document, que revisa un primer acord firmat el 2017, defineix els principis d'actuació en l'exercici de la seva activitat, per respectar "l'equilibri en la convivència a la ciutat" així com "minimitzar eventuals molèsties a la vida quotidiana a l'espai públic".

L'Ajuntament vol que aquestes directrius serveixin per remarcar la professionalitat i la qualitat dels guies oficials, davant d'altres que no assegurin uns estàndards mínims. Cal "aïllar" el conjunt d'entitats i persones que operen "al marge de les bones pràctiques" dels que fan una feina "ben establerta", ha dit Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives de Barcelona.

"Ens preocupen els grups de 40 o 50 persones, amb explicacions de dubtosa qualitat, que no respecten carrers ni places, espais que no poden estar altament massificats", ha lamentat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

Turisme a Barcelona
Un grup de turistes xinesos davant de la Pedrera (EFE)

Des de les associacions firmants, Macarena Bergada, presidenta d'APIT, i Inés Calzado, d'AGUICAT, han admès que hi ha hagut conflictes amb persones que "no respecten les bones pràctiques" i han celebrat l'acord. "Ha estat un camí difícil", ha dit Bergada, però "quan hi ha voluntat, els acords arriben", ha afegit.

Bergada ha explicat que actualment hi ha unes 800 persones exercint de guia turístic a Barcelona de forma oficial, de les 2.000 que disposen d'una llicència.

Segons els responsables de l'Ajuntament, la regulació d'aquests professionals és "complexa", ja que legalment els guies que treballen dins d'un equipament han de ser titulats, cosa que no passa amb els que treballen a l'espai públic.

"Cal buscar solucions que ens permetin arribar a un marc normatiu i treballar en un sistema de regulació", ha subratllat Marcé, "l'acord és especialment valuós perquè ens permet sobreposar-nos a una realitat legal".

 

ARXIVAT A:
CulturaTurismeAjuntament de Barcelona
Anar al contingut