Les víctimes de violència masclista tindran més facilitats per canviar d'universitat

Una testimoni, víctima de violència de gènere, explica el trauma afegit de no poder continuar els estudis amb normalitat

Actualitzat

Les estudiants universitàries víctimes de violència masclista podran canviar d'universitat amb més facilitat per poder, així, començar de nou.

Perquè ser-ne víctima comporta moltes vegades un canvi radical de vida, començar de nou lluny de casa, i això pot suposar, també, una aturada en els estudis.

Una universitària de Lleida que va haver de marxar de la ciutat perquè havia patit aquesta mena d'agressions explica la complicació que suposa no poder continuar els estudis amb certa tranquil·litat:

"El problema que vaig patir va ser per l'agressió per part d'una persona que estava coneixent i que, òbviament, vaig denunciar. Quan vaig acabar els exàmens no vaig poder sol·licitar el canvi d'expedient perquè ja havia acabat el termini. Aleshores, la Universitat de Lleida em va oferir la possibilitat de fer-ho a distància."

"I està molt bé poder-ho fer a distància, perquè jo ja havia marxat de Lleida, però he de fer els exàmens aquí, he de tornar al meu propi infern. Estic en tractament i no em comporta res positiu venir aquí."

Demana que la universitat ho posi més fàcil:

"Que no sigui un impediment la universitat, que no sigui un obstacle en el teu camí personal per realitzar-te. Que no pensis: 'No puc denunciar-ho perquè perdo un any.' No, no: 'Sí, pots denunciar-ho i no perdràs cap any."

Per a ella, la solució passa per una flexibilitat total amb el trasllat d'expedients:

"Perquè així et pots allunyar del problema, pots seguir fent la teva recuperació allà on siguis i continuar avançant, que és del que es tracta, d'avançar."

Per facilitar la continuïtat en els estudis universitaris de les víctimes més joves, la Generalitat i totes les universitats catalanes han firmat aquest dijous un conveni de col·laboració per facilitar el canvi d'estudis de grau a les estudiants víctimes de violència masclista i els seus fills, un tràmit excepcional per fer el trasllat d'expedient en un termini de temps tan curt com sigui possible.

Segons les dades oficials, en el curs 2016-2017, un total de 282 estudiants es van acollir a l'exempció de preus de matrícula per ser víctimes de violència masclista o per ser fills de víctimes, 148 casos en les universitats presencials i 134 en la UOC.
 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut