Les víctimes de violència masclista podran contactar amb Mossos per WhatsApp

Entre les 20 mesures del nou pla d'Interior hi ha crear la comissaria de la dona i incorporar eines tecnològiques per facilitar el contacte i el seguiment

Actualitzat

Interior posarà en marxa un canal de WhatsApp d'assessorament i informació per millorar el contacte amb les víctimes de violència masclista, a partir de l'1 d'abril. Aquesta és una de les noves eines preventives i d'atenció que es coordinarà a través d'una nova comissaria de la dona que s'obrirà a Barcelona com a pla pilot per implementar-la a tot el territori.

En total, Interior presenta un pla de 20 mesures, que s'aniran aplicant progressivament, per donar un nou pas en la lluita contra la violència masclista. La disminució de les denúncies durant el 2020 a causa de la pandèmia ha impulsat la incorporació d'eines tecnològiques que facilitin el contacte i el seguiment de les víctimes.

 

 

Eines tecnològiques

El canal de WhatsApp, a través del número 601 00 11 22, permet un contacte directe i instantani les 24 hores del dia, tot l'any. Un nou canal que no substitueix el 112, que és el número d'emergències.

"No és una eina per gestionar incidències o emergències. La creació d'aquest recurs ha de facilitar a les dones conèixer les eines de què disposen, els drets que les assisteixen i com a pas previ, en cas necessari, a la denúncia policial."

Entre les millores tecnològiques, els Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) ja han incorporat la videoconferència per fer un seguiment més directe amb les víctimes. També es preveu la creació d'una app i, a més llarg termini, la creació d'una Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà (OVAC), un servei especialitzat 24 hores per a la recollida de les denúncies.

 

Un 6% menys de denúncies el 2020

La pandèmia ha posat en relleu la importància dels recursos digitals i el seguiment dels casos. Amb el confinament les víctimes sovint han estat obligades a conviure amb els seus agressors. Les denúncies per violència masclista el 2020 van disminuir un 6% respecte de l'any 2019.

Amb tot, durant l'any passat es van fer 12.377 denúncies per violències masclistes, i es van atendre 12.594 dones. Els Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) van fer el seguiment de 10.983 dones, de les quals 7.984 tenien una mesura judicial de protecció o de Fiscalia vigent.
 

Renovar el model

Les noves mesures volen ser un pas més en la millora de l'atenció a les víctimes de violència masclista i millorar-ne no només les eines sinó també renovar l'actual model d'actuació, que ja té 8 anys.

"El nou model de millora d'atenció policial a les víctimes de violència masclista té per objectiu garantir i millorar la prevenció i oferir una atenció qualificada i especialitzada a les dones i els seus fills i les seves filles, així com potenciar la investigació policial dels fets delictius comesos en aquest àmbit, reduir els processos de victimització i afavorir la denúncia per reduir la xifra negra."

Entre les 20 mesures que els Mossos d'Esquadra adoptaran en aquest nou pla hi ha la de millorar la formació i especialització dels agents en la intervenció, valoració de riscos tant de la víctima com dels fills amb la possibilitat de tramitar en seu policial les ordres de protecció i garantir els drets i l'assistència jurídica, - si cal de forma telemàtica-, a comissaria. Per evitar que la prova recaigui només en el testimoni de la víctima, es potenciarà l'ampliació de la investigació i els atestats amb imatges, vídeo, declaracions i testimonis.
 

Es vol proporcionar una atenció transversal i integral amb la coordinació i col·laboració de diferents departaments, policies locals, serveis judicials o d'atenció ciutadana. Així com ampliar els efectius, que a Barcelona ja s'han incrementat amb 13 agents.

Segons dades d'Interior, l'any passat es van destinar 30.543 hores a serveis de protecció policial i el nou pla també incideix en la creació d'un Pla d'Autocura per a professionals que presten serveis als GAV.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut