Les universitats retallen la calefacció pel preu de la llum: "Haurem de venir amb mantes"

La gran majoria d'universitats del país ja no es poden beneficiar d'un contracte conjunt que els permetia tenir l'energia més barata i temen no poder assumir unes factures desbocades

Actualitzat

Ara que ha arribat el fred, les universitats catalanes es plantegen si podran pagar una factura de la llum disparada per l'augment del preu de l'energia. 

Els centres universitaris ja estan fent números. La despesa energètica ha pujat i, a més, la gran majoria d'universitats del país ja no es poden beneficiar d'un contracte conjunt que els permetia tenir l'energia més barata


Es prohibeixen les estufes i es limiten les hores de calefacció 

Algunes universitats, com la de Girona, ja està treballant per frenar l'escalada de la despesa energètica. El centre calcula que la factura passarà del milió d'euros als 4 i mig l'any que ve. Un augment del 350%

Una de les mesures que planteja la Universitat de Girona és limitar l'horari de la calefacció, que es tancarà a les set de la tarda, una hora abans de l'habitual, i es mantindrà a 19 graus de temperatura. La climatització representa la meitat de la factura energètica

En alguns despatxos del centre, les estufes ja han estat prohibides. "La gent, fins ara, feia servir el calefactor per estar a una temperatura adient", ha manifestat Lluís Aulina, administratiu de la Biblioteca Barri Vell de la Universitat de Girona. 

La Universitat de Girona també ha recomanat l'ús de roba d'abrigar per frenar el fred a les aules, una decisió que ha causat malestar entre els estudiants. "Al final haurem de venir amb mantes", es queixa la Bianca Marietzeva, estudiant del centre. 


A l'Autònoma, la història és la mateixa 

De la mateixa manera que Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona ja ha pres mesures per frenar l'augment de la factura energètica. Els radiadors s'han engegat, però no tots. 

Tot i així, els estudiants no han notat els efectes fins aquesta setmana, quan la temperatura exterior ha estat inferior als 17 graus, un fet que ha donat al centre un mes de coll per estalviar en la factura de la calefacció. 

La Universitat de Girona planteja mesures d'estalvi energètic (CCMA)

Els centres es posen la mà al cap i ja fan números

La situació energètica pot empitjorar. Els preus de l'energia i la fi del contracte conjunt entre totes les universitats que els permetia tenir-la més barata han obligat els centres a fer números i s'han posat les mans al cap.

A la Universitat Autònoma de Barcelona, on conviuen 50.000 persones en mig milió de metres quadrats, ja estan pagant 5 milions d'euros. Una xifra que es pot arribar a disparar fins als 20 milions.  

Per Jordi Hernández, comissionat del rector per a Tecnologies de la Informació de l'UAB, és impossible assumir l'actual augment de la factura de la llum. Fins al punt que el centre ha deixat de plantejar-se mesures d'urgència per reduir la despesa. 

"Estem molt amoïnats, l'augment de factura és tan gran que de segur necessitarem ajuda perquè és impossible que assumim aquest augment de cap manera"


Es vol apostar per l'eficiència energètica

Les dificultats per assumir la factura de la llum són una realitat als centres universitaris catalans. Tanmateix, això no vol dir que no estiguin apostant per l'eficiència energètica

La Universitat Autònoma de Barcelona fa anys que s'hi ha posat. S'han instal·lat llums led per tots els edificis del campus, i la calor dels servidors informàtics es reaprofita per escalfar les aules i despatxos del centre. 

 

De fet, a l'Autònoma somien a arribar a ser autosuficients amb plaques solars i deixar d'estar pendents d'una factura de la llum que els pot arribar a desbordar.

ARXIVAT A:
EnergiaUniversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut