Les universitats públiques catalanes denuncien la seva "greu situació financera"
Edifici històric de la Universitat de Barcelona a plaça Universitat

Les universitats públiques catalanes denuncien la seva "greu situació financera"

L'associació que agrupa les vuit universitats públiques de Catalunya (ACUP) critica que el govern no aprovi uns pressupostos que millorarien la seva situació

Actualitzat

Dos-cents milions d'euros menys. Aquesta és la xifra, segons l'Associació d'Universitats Públiques (ACUP), que ha deixat de rebre la universitat cada any des del 2010. L'ACUP ha alertat aquest dilluns sobre la "greu situació financera" de les universitats públiques catalanes, ha reclamat una revisió urgent del model de finançament i ha demanat a la Generalitat que prengui decisions "reals i efectives".

La denúncia de l'Associació d'Universitats Públiques arriba quatre dies després que la Universitat Autònoma de Barcelona alertés que es troba en una "situació límit i insostenible". En un comunicat, l'ACUP culpa el model de finançament de les universitats públiques i en demana finalitzar el procés de revisió que va començar l'any 2017.

Tot i les restriccions pressupostàries amb què es troben les universitats, aquesta associació que representa les vuit universitats públiques catalanes assenyala que han assumit les seves responsabilitats i que, amb un finançament adequat, podrien enfortir la seva qualitat i prestigi en investigació i docència com a "institucions de referència".

Per aquest motiu, les universitats reclamen a la Generalitat que prengui "decisions reals i efectives" per millorar immediatament el sistema de finançament públic i han demanat a la societat que sigui conscient de la situació en què es troben les universitats.

 

Joan Elias, president de l'ACUP

 

La Generalitat respon a les universitats

La Secretaria d'Universitats i Investigació ha fet públic un comunicat per atendre les peticions de les universitats. La Generalitat ha respost que "tenen enormes dificultats per poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita" per culpa dels pressupostos prorrogats i el control del finançament autonòmic per part de l'estat espanyol.

Sobre la pròrroga dels pressupostos, Joan Elias, president de l'ACUP, critica les "excuses" del govern:

"Això és una excusa de mal pagador: és un problema dels polítics que han de resoldre els polítics. El que han de fer, el Parlament, el govern, és tenir uns pressupostos. Ens estem movent entre mantenir aquest nivell d'excel·lència o millorar-lo, o caure en la mediocritat pura i simple."


Segons la Generalitat, el fet de no tenir els pressupostos aprovats fa que no es pugui consolidar el primer augment previst de 72 milions d'euros per millorar el sistema ni atorgar 42 milions extres per eliminar el dèficit estructural.

 

Alumnes en una aula de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (ACN)

 

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

La Secretaria d'Universitats i Investigació també ha fet referència al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. El Pacte es marca com a prioritari assentar les bases d'un nou model de finançament de les universitats que les doti "dels recursos necessaris per assegurar la suficiència, estabilitat i continuïtat".

Segons la Generalitat, l'objectiu d'aquest pacte és que, a mitjà termini, les polítiques de coneixement del govern tinguin un pressupost de 1.200 milions d'euros anuals, el 0,6% del PIB de Catalunya.

ARXIVAT A:
Universitat
Anar al contingut