Inici de curs a la Facultat de Dret de la UdL (ACN/Salvador Miret)
Inici de curs a la Facultat de Dret de la UdL (ACN/Salvador Miret)

Les universitats avisen que dimarts faran classe presencial, a l'espera del Procicat

RedaccióActualitzat

L'anunci de noves mesures per frenar la Covid-19 a Catalunya que ha fet aquest matí el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, com ara tornar a potenciar el teletreball i les classes online a les universitats, han generat desconcert en la comunitat universitària.

Salut vol que, davant l'augment de contagis dels últims dies, les universitats facin classes virtuals, almenys durant dues setmanes, a excepció de les pràctiques.

Els universitaris tenen molta mobilitat i registren un 8% de PCR positives, el doble que els adolescents.

Argimon ha explicat que encara no s'ha abordat aquesta qüestió amb el món universitari i que té previst parlar-ne dimarts amb la Secretaria d'Universitats.

El fet que s'hagi anunciat al mig del pont del Pilar ha fet, a més, que molts estudiants es plantegin si dimarts han d'anar o no a les seves facultats per fer classes.

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha lamentat que l'anunci del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, dels 15 dies de classes virtuals hagi estat a través d'una entrevista radiofònica. La seva presidenta, María José Figueras ha dit que encara "ningú els ha trucat":

"El problema i el que ens ha sobtat és la forma. Que ho haguem escoltat per la ràdio quan fa setmanes que reclamem un interlocutor directe amb Salut. Ningú ens ha trucat i es podien haver posat en contacte abans amb l'ACUP o amb la direcció general d'Universitats".

"La forma de dir-ho avui genera incertesa al professorat –que no para de trucar-nos- i també als estudiants. Haguéssim preferit una reunió d'urgència encara que fos en aquest cap de setmana de pont"

 

El secretari d'Universitats, Francesc Xavier Grau, ha dit, via Twitter, que l'activitat universitària a Catalunya no patirà alteracions fins que les noves mesures s'acordin en el marc del Procicat. Per tant, aquest dimarts les facultats que tinguessin previst fer classes presencials les han de continuar fent:

 

Grau assegura que les universitats i les aules no són focus de propagació del coronavirus, però la preocupació rau en els temps i espais de desplaçament fins a les aules:

 

Inici de curs a la facultat de Ciències Econòmiques de la UdG (ACN)
Inici de curs a la Facultat de Ciències Econòmiques de la UdG (ACN)


Josep Maria Argimon ha reclamat que es redueixi la mobilitat i la interacció social en l'àmbit universitari perquè és entre els grups de persones entre 15 i 49 anys on estan sorgint més brots.

Des de les diverses universitats s'han afanyat a informar els seus estudiants que, de moment, dimarts totes les activitats lectives previstes es faran.

 


 


 

 

 

Els estudiants demanen no tancar les aules

L'associació majoritària d'estudiants de la Universitat de Barcelona, Fem-la Pública, ha demanat que no es tanquin les aules. Malgrat que diuen entendre que estem davant una "situació complicada", sol·liciten que Salut explori vies alternatives que facin compatible "el dret a l'educació i el dret a la salut pública".

Proposen restriccions que no afectin la docència, com fer proves massives de detecció de la Covid-19 o tancar els bars de les facultats. També suggereixen que s'augmenti la freqüència de pas al transport públic per facilitar l'hora d'entrada i sortida.

Per a aquesta associació d'estudiants, el tancament de les aules i les classes on-line deixa a l'estacada els estudiants més vulnerables. En aquest sentit reclamen que, si finalment cal fer les classes de forma virtual, es mantinguin obertes al públic totes les biblioteques universitàries.

La Sectorial d'Universitats del sindicat Intersindical-CSC exigeix la suspensió de la docència presencial, excepte les pràctiques, amb efectes de dimarts 13 d'octubre. També critica que "un anunci d'aquesta magnitud" es faci a través dels mitjans de comunicació sense coordinació prèvia amb el departament d'Universitats i les pròpies universitats.

Els propers dies són "clau"

Investigadors del BIOCOMSC, el Grup de Recerca de Biologia Computacional de la UPC, han donat suport a l'anunci del director de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Demanen "dues setmanes d'esforç per intentar doblegar la corba" amb l'objectiu de no haver de prendre "mesures més dràstiques".

En un fil a Twitter, els investigadors consideren que els pròxims dies són "clau" i que cal reduir la mobilitat i l'activitat social associades als entorns universitari i laboral. En aquest sentit, afirmen que la universitat "pot servir d'exemple i liderar aquesta reducció":

 



 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus UniversitatEducació
Anar al contingut