Manifestants espanyolistes identificats per agents de la Brigada Mòbil
Manifestants espanyolistes identificats per agents de la Brigada Mòbil

Les úniques manifestacions espanyolistes de la Diada, liderades per neonazis

Dues convocatòries ultres, una a Barcelona i l'altra a Madrid, han estat les úniques que han confrontat l'independentisme

RedaccióActualitzat

Pocs dies abans de l'Onze de Setembre, alguns canals de Telegram amb poques desenes de seguidors i algun usuari d'Instagram feien circular una convocatòria espanyolista d'organitzador desconegut.

El punt de trobada era a la barcelonina plaça Tetuan a les sis de la tarda, relativament a prop del punt de partida de la convocatòria dels CDR del Barcelonès, a les 19.30 a Arc de Triomf. Una mobilització sota el lema "Frente al golpismo defendamos España".

Amb una mica de retard, una dotzena de persones amb banderes d'Espanya provaven d'atansar-se a la plaça, però un dispositiu de la Brigada Mòbil els ha interceptat i els ha identificat abans d'arribar a Tetuan. Fonts de Mossos d'Esquadra afirmen que la concentració no havia estat comunicada.

Una hora més tard, la manifestació espanyolista no aplegava més de 25 persones, i amb un perfil molt marcat ideològicament.

Els manifestants ultres avançant cap a la plaça Tetuan (Mireia Prats)


A la dreta de Vox

Entre els assistents a la convocatòria, algunes de les cares més habituals de l'entorn militant que comença a prendre forma a la dreta de Vox. Natalia Sánchez Calderón, per posar només un exemple, ha fet acte de presència provant d'estripar una estelada, moment que ha captat una càmera de mòbil.


Sánchez forma part del Frente Nacional Identitario-Partido Nacional Socialista Obrero Español (FNI-PNSOE), un partit obertament neonazi liderat per l'exmilitar José Alberto Pérez Molina.

L'FNI-PNSOE va obtenir una certa notorietat quan va transcendir que Manuel Murillo Sánchez, detingut per vantar-se en un grup de WhatsApp de voler assassinar el president espanyol, Pedro Sánchez, n'era simpatitzant. Va ser una dirigent de Vox al Vallès Occidental qui el va denunciar pels seus missatges.

A Murillo, fill de l'exalcalde franquista de Rubí Manuel Murillo Iglesias, li van confiscar més de vint armes, entre les quals hi havia fusells de precisió i un subfusell d'assalt militar. L'FNI-PNSOE es va oferir a fer-se càrrec de la seva defensa.

El partit liderat per Alberto Pérez té bones relacions amb els ultres ucraïnesos d'Svoboda i les organitzacions neofeixistes Democracia Nacional, Falange Española o la formació Nosotros, liderada per l'exregidor del PP a Palafolls Óscar Bermán. Bermán va deixar la formació popular després d'afirmar que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hauria d'estar "fregant terres".

Pérez, juntament amb Natalia Sánchez, van formar part de la llista de la candidatura de Nosotros a Barcelona, encapçalada pel que va ser secretari d'organització del col·lectiu ultradretà Somatemps, Xavier Codorniu.


Manifestació a Madrid

Dos dels grups amb els quals l'FNI-PNSOE té bones relacions, Falange Española i Democracia Nacional, havien convocat una altra manifestació davant del centre Blanquerna de Madrid. 150 ultres s'han donat cita en aquesta convocatòria.

En el transcurs de la concentració s'han fet dues detencions després d'un enfrontament amb un militant antifeixista.

Manifestació espanyolista a Madrid davant del centre Blanquerna. (ACN/Roger Pi de Cabanyes)
Manifestació espanyolista a Madrid davant del centre Blanquerna (ACN/Roger Pi de Cabanyes)
 

Membres d'aquestes organitzacions van ser processats i condemnats per assaltar aquest centre en una commemoració de la Diada de Catalunya l'any 2013. Alguns d'ells, pendents d'un recurs davant del Tribunal Constitucional per evitar la seva entrada a presó, han estat presents a la mobilització.

ARXIVAT A:
11SExtrema dreta
Anar al contingut