Jerusalem

Les tropes d'Israel completen el replegament del sud del Líban en compliment del mandat de l'ONU

L'exèrcit israelià ha culminat aquest matí la retirada de les tropes que encara tenia desplegades al sud del Líban. Durant tota la nit els soldats han abandonat les posicions que ocupaven al sud del país. Tot ha transcorregut sense incidents. D'aquesta manera, Israel acaba d'executar la resolució 1.701 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que exigia la retirada de les tropes israelianes del Líban. Malgrat tot, el govern d'Ehud Olmert ja ha anunciat que continuarà sobrevolant el país veí fins que els dos soldats israelians siguin alliberats.

Actualitzat

La retirada dels últims efectius de les tropes d'Israel al sud del Líban ha començat de matinada i amb l'ordre de respectar estrictament les normes vigents per a l'ús d'armes de foc. És la indicació que ha fet el ministre de Defensa, Amir Peretz, per evitar enfrontaments amb els milicians de Hezbollah que des de fa hores s'han posicionat a la frontera amb Israel. El replegament s'ha acabat fa poques hores, segons fonts militars. Ara les tropes internacionals de l'ONU i els soldats libanesos es poden desplegar fins a la frontera, d'acord amb el que estipula la resolució de les Nacions Unides que va posar fi a la guerra d'aquest estiu.

Els soldats han tornat a Israel després de passar gairebé 80 dies al Líban. L'evacuació militar s'ha dut a terme quan encara hi ha pendents dos assumptes: d'una banda, la coordinació amb l'exèrcit libanès en cas que Hezbollah reprengui l'activitat a la frontera, i de l'altra, l'estatut que ha de regir la localitat de Raghar, que està dividida per la frontera que l'ONU va definir a la zona l'any 2000.

L'enfrontament entre Israel i el Líban va suposar el desplegament de 30.000 soldats hebreus al país veí, tropes que s'han anat retirant de manera esglaonada des del 14 d'agost, quan el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar la resolució 1.701, que posava fi a 33 dies de combats. La resolució estableix que 15.000 soldats libanesos i 15.000 més de la força provisional de l'ONU s'encarreguin del control de la zona sud del riu Litani, territori que abans de la guerra estava dominat per Hezbollah.

El conflicte es va desencadenar arran de la mort de vuit soldats israelians i el segrest de dos més per part dels guerrillers de Hezbollah el 12 de juliol.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut