Les tres propostes guanyadores per millorar el panot de Barcelona i fer-lo més sostenible

Els projectes escollits es provaran durant un any a la nova Superilla de l'Eixample i, passat aquest temps, es decidirà finalment el disseny que s'implantarà

RedaccióActualitzat

Ja hi ha les tres propostes finalistes per renovar l'icònic panot de la flor als carrers de Barcelona. Són els projectes escollits entre els sis que s'han presentat al concurs públic per fer les llambordes més sostenibles, mantenint el disseny tradicional.

I en això es concentren els tres plantejaments: reduir emissions --entre un 40 i un 60% segons la proposta--, recursos --com l'ús de ciment-- i residus --per exemple, fent servir materials reciclats, per reduir l'impacte ambiental.

Amb tot, l'únic canvi visual que percebran els vianants serà el color. Segons l'arquitecte en cap de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Matilla, els panots tindran tonalitats més clares perquè el paviment s'escalfi menys. A banda, seran menys lliscants, més accessibles i de més fàcil manteniment.

Els projectes mantenen el disseny tradicional de la flor
Els projectes mantenen el disseny tradicional de la flor (CCMA)

Els tres finalistes són aquests:


Panot del segle XXI

El punt fort d'aquest projecte és el sistema de col·locació de les peces, amb encaixos i sense morter. Amb això, creuen que es podria reutilitzar el 100% de les peces en les operacions de manteniment, per maximitzar així la seva durabilitat. El sistema proposat també facilita una permeabilitat més gran a l'aigua.


PANOT+

Aquest equip planteja l'optimització de la composició material dels panots, reduint-ne el gruix --dels 4 centímetres als 3 en la vorera i de 8 centímetres a 6, a la calçada-- i mantenint les seves capacitats portants. També incorporen àrids reciclats i ciment amb menor impacte d'emissions de CO2.

R3PANOT

El disseny que suggereixen incorpora ciment provinent d'escòries siderúrgiques, que permetria reduir les emissions de CO2 d'entre un 60% i un 65%. Contràriament als anteriors, plantegen peces de més gruix per millorar aspectes com la durabilitat i la reutilització.


Un any de prova al carrer

Les tres solucions es testaran a l'espai públic en una prova pilot a finals d'any. Així, cadascuna de les empreses finalistes ha de fabricar els panots prototips necessaris per cobrir una superfície de 1.000 metres quadrats. Per fer-ho, rebran 80.000 euros cadascuna.

Aquests prototips es provaran dins de la nova superilla de l'Eixample, el projecte que preveu convertir el carrer Consell de Cent en un eix verd de la ciutat, així com els carrers adjacents Girona, Rocafort i Borrell.

Les obres començaran a mitjans de juliol i que duraran fins al març del 2023.

Després d'un any de monitoratge per comprovar que les llambordes funcionen bé, es veurà si la peça s'acaba autoritzant o no. El model guanyador serà de llicència oberta a Barcelona, un disseny públic patrimoni de la ciutat.

El panot de la flor va néixer a principis del segle XX i va ser un dels quatre dissenys guanyadors d'un concurs públic que ja va fer l'Ajuntament aleshores.

ARXIVAT A:
Urbanisme Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut