Sánchez diu a Casado que després del 13F "li ha arribat l'hora de la veritat" (EFE/Javier Lizón)

Les tres condicions de Sánchez a Casado perquè no depengui de Vox a Castella i Lleó

Fonts del Partit Popular diuen que l'oferta "no és creïble" i acusen el president del govern espanyol de posar-se la "careta de moderat"

Pedro Sánchez ja ha deixat clares les seves condicions a Pablo Casado si vol que el PSOE s'abstingui a les Corts de Castella i Lleó per facilitar la investidura d'Alfonso Fernández Mañueco sense haver de pactar amb l'extrema dreta de Vox.

Ha estat en el primer cara a cara de tots dos al Congrés dels Diputats aquest any -al gener no hi ha sessions plenàries-, que també ha estat la primera vegada que s'han vist personalment des de les eleccions anticipades a Castella i Lleó d'aquest diumenge.

Unes eleccions després de les quals, segons Sánchez, al president del Partit Popular "li ha arribat l'hora de la veritat".

El president del govern espanyol ha ofert l'abstenció del PSOE si el PP trenca amb Vox (Europa Press/Eduardo Parra)

"Vostè ha de decidir si obre les portes del Partit Popular a un govern amb la ultradreta, o no", ha dit el president del govern espanyol a Casado.

A continuació li ha retret que està "entrampat" en la seva pròpia trampa i que ara "li agradaria que altres partits polítics el traguéssim d'aquesta trampa".


Tres condicions

Sánchez s'ha mostrat disposat a fer-ho, "perquè ens prenem seriosament la ultradreta", però ha posat tres condicions.

"En primer lloc, ha de demanar ajuda", ha dit Sánchez a Casado. "En segon lloc, ha d'explicar per què la ultradreta no pot entrar en els governs", ha afegit. "I en tercer lloc ha de dir-nos si és per sempre i en tots els territoris", ha reblat per acabar la seva intervenció.

Casado no ha parlat de Castella i Lleó i ha acusat Sánchez d'utilitzar les institucions (Europa Press/Eduardo Parra)

Casado no ha respost des del seu escó perquè ja havia esgotat el temps per interpel·lar Sánchez, al qual ha acusat d'utilitzar les institucions de l'estat en benefici propi i a qui ha preguntat si està amb les víctimes o amb els botxins d'ETA, arran dels pactes amb Bildu.

Casado, que durant la seva intervenció no s'ha referit a la governabilitat de Castella i Lleó, no ha reaccionat a l'oferta de Sánchez després de la sessió de control, ni en els passadissos del Congrés ni fora de la cambra baixa.

"No és creïble"

Ara per ara, l'única resposta ha arribat de fonts del PP, que han dit que l'oferta "no és creïble" i han acusat Sánchez de voler-se posar la "careta de moderat" mentre pacta amb "terroristes i independentistes".

"No és creïble, [Sánchez] té els socis que té", han argumentat abans d'afegir: "El PP no pacta amb terroristes i independentistes".

Casado ha preguntat a Sánchez si està amb les víctimes d'ETA o amb els botxins (Europa Press/Eduardo Parra)

També han reiterat el missatge que Casado ha enviat a Vox aquest dimarts, davant de tots els dirigents territorials del PP, durant la reunió del Comitè Executiu Nacional, que "els nostres principis són les nostres condicions, i mai hi renunciarem".

I han defensat que encara que governen en alguns territoris amb el suport extern de Vox no han abandonat mai els seus principis.

Des del PP, a més, s'assegura que a Castella i Lleó l'última paraula sobre la formació de govern la tindrà Fernández Mañueco, perquè és ell qui ha guanyat les eleccions, a diferència del 2019, quan les negociacions les va encapçalar el secretari general del partit, Teodoro García Egea.

ARXIVAT A:
PSOEPPVox
Anar al contingut