Les treballadores de la llar tindran dret a cobrar l'atur després d'anys de lluita

El Consell de Ministres ha aprovat el subsidi per a les dones de fer feines, que mantindran un règim especial

RedaccióActualitzat

Després d'anys de reivindicacions, les dones de fer feines han aconseguit aquest dimarts un reconeixement dels drets laborals. El Consell de Ministres ha aprovat el subsidi d'atur per a les treballadores de la llar, en línia amb la normativa comunitària de la UE. Això afectarà les més de 373.000 persones afiliades a la Seguretat Social fent feines a domicilis particulars a Espanya.

A partir de l'1 d'octubre, les treballadores de la llar començaran a cotitzar per poder cobrar l'atur i per al fons de garantia salarial. A més, no podran ser acomiadades sense causa justificada.

Ara caldrà un preavis d'entre 7 i 20 dies si la teballadora porta contractada un minim d'un any i tindrà dret a una indemnització.  

Segons el govern espanyol, els empleadors tindran bonificacions de fins al 80% en les aportacions empresarials a la cotització per atur. Pel que fa a les contingències comunes, és a dir, les baixes per causes no laborals, la reducció és del 20% però es podrà ampliar depenent dels nivells de renda i de patrimoni de l'empleador.

En un termini de 6 mesos està previst que s'elabori un nou reglament amb els requisits de renda i patrimoni, així com les diferents tipologies de famílies, de cara a establir les bonificacions.

 

Adaptar-se a la sentència del TJUE

El Consell de Ministres ha aprovat regular-ho després que la justícia europea va determinar que se les discriminava.

El febrer passat, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va sentenciar que la normativa laboral espanyola les discriminava, perquè les deixava sense dret a atur. El TJUE també va considerar que hi havia una discriminació indirecta per raó de sexe, tenint en compte que més del 95% del col·lectiu són dones.

Segons el govern espanyol, amb l'aprovació es reconeix la dignitat laboral d'aquestes empleades i s'assumeix com a pròpia la petició de l'Organització Internacional del Treball (OIT). Ho va afirmar el president de l'executiu, Pedro Sánchez:

"Posem, per fi, el final a una injustícia absolutament inacceptable. Som coherents amb el que defensem des que tinc l'honor de ser president del govern, que és reconèixer drets laborals, la dignitat laboral a diferents col·lectius ignorats durant anys i assumir com a propi un mandat de l'Organització Internacional del Treball."

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha afirmat que el decret no es limita a reconeixe'ls l'atur, com reclama el Conveni 189 de l'OIT, sinó que les equipara en drets.

"Els concedirem exactament els mateixos drets que qualsevol treballador o treballadora té al nostre país", ha afirmat, preguntada pels periodistes. Segons Díaz, les mesures entraran en vigor l'endemà d'haver-se aprovat el decret.

En canvi, l'associació de treballadores de la llar SEDOAC lamenta que no s'hagin acceptat totes les seves reivindicacions, ja que no les inclouran en el règim general de treballadors, sinó que les mantenen en un règim especial. L'organització ha aplaudit el pas endavant, però ha advertit que la lluita no queda aquí:

"S'elimina l'acomiadament per desistiment i es podrà començar a cotitzar per tenir dret a l'atur, així com altres petits avenços. És un pas important, companyes, però ens queda molt camí per recórrer", han publicat a Instagram.

Sánchez, durant l'acte d'obertura del curs polític a La Moncloa
Sánchez, durant l'acte d'obertura del curs polític a La Moncloa (Europa Press/Ricardo Rubio)

Anunci de Sánchez amb ciutadans anònims

Sánchez va fer la promesa durant un acte d'inici de curs polític.

En comptes d'envoltar-se d'empresaris, com en altres anys, el president espanyol va respondre a les preguntes de cinc persones anònimes seleccionades entre tota la gent que s'ha adreçat per carta al president espanyol. Van ser, justament, una treballadora de la llar, una mestra jubilada, dos estudiants i un mestre d'Educació Física.

No hi va haver crítiques a la gestió de l'executiu del PSOE i Unides Podem, i els ciutadans que van intervenir ho van fer durant uns 10 minuts en total, mentre que Sánchez va pronunciar un discurs de 40 minuts.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaIgualtat de gènereDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut