Tota l'atenció dels fotògrafs centrada en Pedro Sánchez, després de guanyar la moció (Reuters)
Tota l'atenció dels fotògrafs centrada en Pedro Sánchez, després de guanyar la moció (Reuters)
Madrid

Les travesses pel govern de Sánchez

Ana Pastor va comunicar divendres a la tarda la investidura de Sánchez al rei, que ha firmat el nomenament

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez pren possessió del càrrec com a president del govern espanyol aquest dissabte, un cop publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el decret amb el seu nomenament firmat aquesta tarda pel rei Felip VI, al palau de La Zarzuela.

Després de prometre el càrrec, el nou president haurà de formar govern en un temps rècord. L'objectiu és que el pròxim Consell de Ministres, divendres que ve, ja sigui amb el nou equip de Sánchez. Un govern que en paraules dels socialistes serà "petit".

A les travesses hi ha noms com l'exministra de Cultura Carmen Calvo o la vicesecretària general del partit Adriana Lastra. Una d'elles podria ser la vicepresidenta.

L'actual portaveu al Congrés, Margarita Robles, surt a totes les apostes com a ministra de Justícia. L'exlehendakari Patxi Lopez podria ser ministre de l'Interior.

La mà dreta de Sánchez en tota la crisi interna i l'encarregat de presentar la moció de censura, José Luis Ábalos, també es perfila com un dels puntals del govern. I un altre possible ministre podria ser Juanma Serrano, que ara és el seu cap de gabinet.

 

 

Divendres tarda, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, li ha comunicat al rei la investidura de Sánchez, després de guanyar al matí la moció de censura contra Mariano Rajoy. Un cop ha sortit triomfador de la moció, el nou president ha parlat amb el rei.

Catalunya i eleccions

El nou executiu de Sánchez haurà de nomenar el nou fiscal general de l'Estat perquè aquesta figura cau automàticament amb el govern que l'ha nomenat. L'actual fiscal Julian Sánchez Melgar exerceix actualment de fiscal general de l'Estat en funcions a l'espera que Sánchez designi el seu successor.

Entre les grans prioritats hi ha la de començar el diàleg amb Catalunya, un compromís de Sánchez adquirit en la moció de censura.

Pel que fa a les eleccions, el PSOE es va comprometre que fossin en qüestió de mesos. Però Pedro Sanchez sempre ha evitat respondre la pregunta i repeteix que es faran quan s'hagi recuperat l'estabilitat. Tot apunta que, si pot governar amb tranquil·litat, podria esperar que passin les eleccions autonòmiques.

Sobre el futur de Rajoy, no està gens clar si quedarà com a cap de l'oposició i president del PP. Però cada vegada hi ha més veus dins del partit que demanen una aturada, un punt i apart i regeneració. No és descartable que es convoqui un congrés extraordinari per escollir un president substitut que també sigui el nou candidat dels populars.

ARXIVAT A:
Moció de censuraInvestiduraFelip VIPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut