Les tortugues marines confonen el plàstic amb menjar per l'olor que fa

Un experiment fet a Florida descobreix que els atreu l'olor de plàstic que porta temps a l'aigua, brut i amb matèria orgànica enganxada

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Fins ara s'ha cregut que les tortugues marines es mengen les bosses de plàstic que hi ha al mar perquè semblen meduses.

Una recerca feta a la Universitat de Florida pel Caretta Research Project desmenteix aquesta creença: segons han descobert, se senten atretes per l'olor del plàstic que porta molt de temps al mar.

Una ampolla de plàstic dins del mar

La recerca, publicada aquest dilluns a la revista Current Biology, va consistir en un experiment de laboratori amb 15 tortugues marines Caretta caretta de 5 mesos d'edat.

Les van posar una per una en un terrari i les van exposar a 4 tipus diferents d'olor: aigua desionitzada, plàstic net, menjar que contenia peix i marisc, i plàstic que portava 5 setmanes al mar.

Esquema de l'experiment fet a Florida amb les tortugues

Els va atreure el menjar i el plàstic brut

El seu comportament amb les dues últimes olors va ser el mateix: van mostrar-se totes molt interessades a trobar l'origen de l'olor, mentre les dues primeres no els van interessar gens.

La conclusió que han tret és que, sense veure'l, els va atreure tant el plàstic brut i amb matèria orgànica enganxada com el menjar específic per a elles.


Més recerca pendent

Els investigadors, encapçalats pel biòleg Joseph Pfaller, volen buscar ara quin element de la matèria orgànica que s'enganxa als plàstics -o que es produeix en la interacció entre el plàstic i la matèria orgànica- és el que atrau les tortugues:

"Aquests resultats indiquen que les tortugues marines poden detectar olors a l'aire derivats del plàstic amb matèria orgànica enganxada i reaccionar de la mateixa manera que responen a les olors alimentàries."

"A més, aquestes troballes són coherents amb la hipòtesi que les olors que provenen del plàstic brut estimulen el comportament d'alimentació en les tortugues marines i contribueixen a l'atracció de les tortugues a les deixalles de plàstic marí."

Bosses de plàstic i altres residus al fons marí (Arxiu)
Bosses de plàstic i altres residus al fons marí


La hipòtesi del "plàstic-medusa"

Consideren també que els resultats qüestionen la hipòtesi prèvia, que les tortugues confonen el plàstic amb menjar per l'aspecte visual:

"La hipòtesi del "plàstic-medusa" no aconsegueix copsar el veritable abast de les interaccions entre tortugues i restes de plàstic o els mecanismes sensorials implicats. En canvi, els nostres resultats proporcionen una possible explicació unificadora de per què es produeixen freqüentment aquests incidents."

Els investigadors calculen que hi ha fins a 700 espècies diferents d'animals marins que mengen plàstics, balenes incloses, cosa que n'està posant moltes en perill d'extinció.

 

 
ARXIVAT A:
Medi ambientMaltractament animal
Anar al contingut