Les tortugues d'un estiu de rècord trenquen la closca i arriben al mar

Aquesta setmana han alliberat 35 tortugues careta dels nius localitzats aquest estiu a la platja de la Pineda, a Vila-seca

Redacció/ACNActualitzat

35 tortugues babaues ("Caretta caretta") han arribat al Mediterrani. Les han alliberat aquesta setmana i són algunes de les que han arribat al mar de totes les postes de l'estiu. Quatre nius a Barcelona, Vila-seca i el delta de l'Ebre, amb 380 ous, van igualar el rècord del 2018.

L'alliberament s'ha fet a la platja de la Pineda de Vila-seca, al Tarragonès, on la seva mare va pondre els ous en dos nius. La majoria d'exemplars van néixer en aquesta platja i es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació CRAM. Les tortugues encara eren molt petites i havien de guanyar força abans de poder arribar al mar.

Enmig de molta expectació de veïns i curiosos, personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, l'Ajuntament de Vila-seca, la Universitat de Vic, la Fundació CRAM, el Zoo de Barcelona i persones i entitats voluntàries que han col·laborat en tot el procés han protagonitzat l'alliberament.

(ACN/Roger Segura)

Els tècnics han anat deixant les tortuguetes damunt la sorra i les cries han caminat uns quants metres cap a l'aigua, fins que una onada se les ha endut mar endins. Un alliberament que Marcel Gubern ha captat en unes imatges úniques des del mar:

 

(Marcel Gubern)

 

(Marcel Gubern)

La supervivència de les cries, però, no serà fàcil, ja que moltes moren durant les primeres hores al mar, víctimes d'algun depredador. Segons apunta la tècnica de la Xarxa de Fauna Marina de la Generalitat Aïda Tarragó, es calcula que només un de cada 100 ous d'una posta supera el primer any i que només una de cada 1.000 cries arriba, finalment, a la fase adulta.


Dues postes malgrat un turista molest

La història d'aquestes tortuguetes no només ha hagut de superar els esculls propis de la seva espècie. Podrien no haver nascut. La mare va fer dues postes, de 141 i 74 ous. Sol ser habitual que les tortugues retornin a les platges per fer més d'una posta. En aquest cas, però, un turista va molestar la tortuga durant la primera fresa i podria haver frustrat tot el naixement.

Els Mossos d'Esquadra van identificar un jove francès i el van denunciar per molestar l'animal, que és d'una espècia protegida. El jove va gravar-se fent petons i carícies a l'animal i ho va penjar a la xarxa.

Malgrat l'actitud del jove, la tortuga va pondre els ous, i dues setmanes després hi va tornar.

Del primer niu s'han alliberat 14 exemplars dels 21 que van néixer a la platja els dies 7 i 8 de setembre i els sis que van néixer al CRAM els dies següents. Els ous es van traslladar per completar la seva incubació, per la baixada de la temperatura ambient, i van estar 54 dies a la platja i set dies a la incubadora.

D'aquest primer niu en van néixer 44 animals: un va morir, catorze han anat al mar i 29 s'integren al programa de cria en captivitat que la Generalitat té en marxa amb el suport de la Fundació CRAM, el Zoo de Barcelona i l'Oceanogràfic de València.

(ACN/Roger Segura)

Del segon niu, s'han alliberat 21 tortugues que van néixer al CRAM a finals de setembre. Provenen d'ous que es van incubar 39 dies a la platja i uns catorze dies a la incubadora, per la baixada tèrmica. D'aquest niu, 60 ous es van quedar a la platja i 14 van anar a la incubadora. En van néixer 34 animals: dos van morir, 21 han anat al mar i 11 s'integren al programa de cria en captivitat.

Les xifres mostren que molts dels ous no han prosperat, tot i els esforços esmerçats. De fet, ha estat una posta per sota la mitjana, amb més del 50% dels ous infèrtils o que no es van desenvolupar.


Dos nius més a la costa catalana

A banda dels dos nius de Vila-seca, aquest estiu es van localitzar dos nius més: un a la platja de la Mar Bella de Barcelona (el primer de l'estiu) i l'altre a la platja del Trabucador, al delta de l'Ebre (l'últim). En global, comptant els quatre nius, s'han trobat 380 ous a Catalunya, dels quals han nascut 234 exemplars.

Aquestes xifres suposen un nou rècord reproductiu, que no es veia des del 2018, segons destaca la tècnica de la Xarxa de Fauna Marina de la Generalitat. Les dades indiquen que la costa catalana s'està convertint en una zona cada cop més habitual per a la nidificació de la tortuga careta, a conseqüència de les condicions climàtiques i ambientals. Els experts avisen que el fenomen anirà a més, segons Aïda Tarragó:

"D'aquí cinc o sis anys podríem veure mitja dotzena o gairebé una dotzena de nius cada estiu."

Tarragó reclama fer compatible la presència d'ous amb l'ús de la platja: "Aquests animals han vingut per quedar-se i entre tots hem d'intentar que l'espècie tiri endavant".

La temporada de cria de la tortuga careta es pot allargar fins a finals d'octubre i, per tant, encara es podrien trobar cries a les platges d'algun niu no detectat. En aquest cas, és molt important avisar el 112 i no molestar els animals. Els naixements acostumen a ser en hores crepusculars i nocturnes, però si el dia és núvol i fa fred, poden sortir a primera hora del matí.

Els experts insisteixen també en la importància de no fer fotos amb flaix a les tortugues. Això, apunta Tarragó, podria provocar-los ceguera i, tenint en compte que aquests animals cacen les preses que veuen, estarien condemnades a una mort segura.

Quatre cries de tortuga babaua dirigint-se cap a l'aigua del mar a la platja de la Pineda, a Vila-seca
Quatre cries de tortuga babaua dirigint-se cap a l'aigua del mar a la platja de la Pineda, a Vila-seca (ACN/Roger Segura)
ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut