Barcelona

Les temperatures toquen fons amb mínimes entre els 5 i els 10 graus sota zero a la costa central de Catalunya

El mercuri dels termòmetres marca cada vegada menys graus. L'onada de fred siberià embolcalla de ple Catalunya i les últimes hores s'han registrat algunes de les temperatures més baixes dels últims 25 anys. El fred siberià i el vent del nord, que bufa amb força, sobretot en cotes altes, obliguen a mantenir el Pla Procicat en fase alerta. Protecció Civil ha decidit, però, activar un altre pla, l'Inuncat, davant del risc d'inundacions per fortes onades al terç nord del litoral català. La previsió apunta que un front de l'Atlàntic pot portar núvols i fins i tot nevades al Pirineu i el Prepirineu. A mesura que avanci el dia, la neu pot arribar a l'interior i a una cota de 500 metres al sud del país.

RedaccióActualitzat
Les condicions meteorològiques extremes estan deixant un rastre de conseqüències arreu del país, com ara canonades gelades o rebentades, interrupcions en el subministrament elèctric per excés de consum o carreteres impracticables a causa de les plaques de gel.

Les dades meteorològiques de l'última nit i matinada deixen clar que fa un fred que pela. Les mínimes han fregat els 7 graus negatius a la costa i els 12 negatius a l'interior. Al Pirineu cauen fins als -15, i a l'alta muntanya superen els -20. La Creu Roja va allotjar fins a 215 persones que no tenen on viure als diferents albergs de Barcelona i 11 a Tarragona.

Carreteres afectades

Tres carreteres continuen afectades per la neu aquest diumenge al Pirineu de Lleida. Segons informa el Servei Català de Trànsit, la carretera C-28 està tallada al Port de la Bonaigua per risc d'allaus. A la mateixa carretera cal circular amb cadenes des d'Alt Àneu cap al Port de la Bonaigua, i també és obligatori l'ús de cadenes a la N-230 al tram entre Vielha i el túnel on està restringit als vehicles de tercera categoria.

Vols cancel·lats

Les comunicacions també s'han vist finalment afectades per aquesta onada de fred. Per avui, l'aeroport londinenc de Heathrow ha cancel·lat un 30% dels vols. D'aquests, n'hi ha tres que enllacen Barcelona amb la capital britànica, dos al migdia i un al vespre. També ha quedat afectat l'aeroport de Schipol, a Amsterdam, des de dissabte. La situació aeroportuària és complicada també als Balcans. Tant a Sèrbia com a Croàcia s'ha decretat l'estat d'emergència en alguns regions.


Solidaris amb els animals


El fred siberià també el noten els animals. Per això, l'Associació d'Acollida del Maresme ha posat en marxa una iniciativa perquè tothom qui vulgui, i pugui, passi a recollir un dels animals que viuen al seu centre, a Argentona, per evitar que pateixin el fred. No ha de ser una acollida permanent, només cal oferir-los l'escalfor d'una casa durant una setmana o deu dies fins que passi el fred siberià.

Els humans del Maresme han demostrat que tenen la pell sensible no només al fred, sinó també al patiment dels animals. Ho demostra les persones que han donat resposta a la crida d'una protectora d'animals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut