Temperatures diumenge 2 de setembre, 5 h UTC (Font: WRF-TVC)
Temperatures diumenge 2 de setembre, 5 h UTC (Font: WRF-TVC)
Barcelona

Les temperatures mínimes han caigut abruptament en pocs dies

El front que va passar dimecres va portar el primer descens tèrmic després de l'última onada de calor de l'estiu. Des de llavors, les temperatures matinals han caigut de manera espectacular, fins a 20 graus en algun cas.

Alberto AlcántaraActualitzat
La tardor ha arribat abruptament al nostre país, si més no als matins. Fa pocs dies, Catalunya vivia ofegada per l'última onada de calor de l'estiu: va ser un episodi prolongat de temperatures superiors a les normals, que va tenir una incidència especial en les temperatures mínimes. Al llarg d'una setmana vam patir nits d'insomni, tropicals en molts casos, amb temperatures superiors als 20 graus i molta xafogor degut als elevats índexs d'humitat.

El pas del front entre el 29 i el 30 d'agost va portar les primeres pluges i un primer descens tèrmic que s'ha consolidat a principis de setembre, i això ha fet imprescindible la jaqueta per als més matiners.

Fort contrast de temperatures

La taula següent mostra aquest contrast tèrmic mesurat entre el matí del 21 d'agost i el matí del 2 de setembre a diversos observatoris de la xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya. El setembre ha portat les primeres glaçades al Pirineu, amb mínimes de 3 graus sota zero a Certascan i a Boí, localitats que fa poc més de deu dies estaven situades al voltant dels 15 graus.

A la Seu d'Urgell, Olot o Vic, les mínimes no han baixat tant però el descens ha estat d'entre 7 i 10 graus. Capítol a part mereixen localitats sufocades per les nits tropicals: Lleida, Sant Martí de Riucorb, la Granadella o Margalef van estar per sobre dels 20 graus i s'han llevat aquest diumenge amb valors inferiors als 10 graus, amb davallades d'entre 17 i 21 graus.

Localitats costaneres, com Barcelona, Tarragona o Amposta, han canviat la xafogor, els rècords i les mínimes superiors als 25 graus al llarg de moltes nits en el cas de Barcelona, per uns valors molt més moderats, al voltant dels 15 graus.

Sensació de fred accentuada pel vent

Aquesta caiguda de les temperatures ha vingut acompanyada d'una ventada considerable al Pirineu, zones del nord-est i de les Terres de l'Ebre. El vent ha frenat la davallada tèrmica en molts casos, però alhora ha accentuat la sensació de fred i de tardor. Recordem alguns cops de les últimes hores:
126 km /h a Porbou
84 km/h a Castelló d'Empúries

75 km/ h a Berga
72 km/h a l'Hospitalet de l'Infant
71 km /h a Boí
62 km/h a Roses

Temperatures en ascens

Al llarg dels pròxims dies, les temperatures voldran pujar una mica en general: d'aquesta manera, es moderarà aquest tastet de tardor que estem vivint aquest cap de setmana.




GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut