Foto: Enric Navarrete.
Foto: Enric Navarrete.

Les temperatures de l'abril pugen per sobre de la mitjana sense fer soroll

L' abril de 2014 ha estat càlid a Catalunya, fins i tot molt càlid a àmplies zones del país. L'observatori de l' Ebre ha igualat l'anomalia més alta de la seva història, que s'havia donat el 1945. Tot i que no hi ha hagut cap calorada, sí hem tingut temperatures per sobre del normal d'una manera sostinguda.

Actualitzat

L'abril de 2014 ha estat càlid tot Catalunya, i fins i tot molt càlid a àmplies zones del Prepirineu, la Catalunya central, el pla de Lleida, la Terra Alta i punts del Pirineu occidental, el Baix Ebre i la Ribera d'Ebre, segons l'estudi climàtic elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El vent del sud dominant durant els primers dies, i l'anticicló que va actuar de barrera contra les entrades d'aire fred durant bona part del mes, han portat aquests valors per sobre de la mitjana climàtica. Les temperatures altes han arribat sense fer soroll, d'una manera sostinguda, no pas per cap gran calorada.

Les dades del SMC

El llindar per considerar un mes com a molt càlid és una diferència de +3ºC entre la temperatura mitjana mensual i la mitjana climàtica pel període de referència 1961-1990).

 

Segons l'informe del SMC, 45 de les 171 estacions gestionades pel SMC han tingut una anomalia igual o superior als +3ºC. Hi han hagut quatre estacions on la diferència de la mitjana mensual amb la mitjana climàtica ha igualat o superat els +3.5ºC: Batea, amb una anomalia positiva de 3,7ºC, i Mollerussa, Ascó i Gandesa, amb temperatures 3,5ºC per sobre de la mitjana.

A l'observatori de l'Ebre, amb registres des de l'any 1905, l'abril d'enguany ha igualat l'anomalia registrada l'any 1945, la més alta de la sèrie en aquest observatori fins ara.

El balanç climàtic també recorda que l'abril de 2011 va ser encara més càlid, fins al punt que va ser el més càlid  a bona part de Catalunya des que es disposa de registres instrumentals. En aquella ocasió sí que vam tenir una forta calorada, amb valors pròxims als 35ºC a la Ribera d'Ebre i el Segrià.

Altres dades

El Sergi Corral ens ha fet arribar les dades de l'observatori de Barcelona-Sant Andreu, amb una mitjana de 16,4ºC, poc més d'un grau per sobre de la mitjana (+1,2ºC). Ens destaca aquest tret sostingut de la calor, sense valors extrems. La màxima mensual (23,7ºC) ha sigut inferior a la màxima mensual assolida al Març (24,4ºC). El Sergi remarca que hem encadenat quatre mesos amb anomalies positives, amb un balanç total +1.38ºC, la més alta d'aquest paquet de mesos des que fa observacions (2005).

L'Alfons Puertas, de l'Observatori Fabra, ens explica que la mitjana ha sigut 15.3ºC, +2.9ºC respecte la mitjana climàtica. Això fa de l'abril de 2013 en el tercer abril més suau de la sèrie 1914-2014, per darrera del 2011 (15.9ºC) i 1945 (15.4ºC). Curiosament, la màxima absoluta del mes (22,4ºC) ha sigut la segona més baixa dels darrers 10 anys. En canvi, la mínima absoluta (8.7ºC) és la segona més alta de tota la sèrie en un mes d'abril.

 

 

 

Anar al contingut